ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΡΗΓ.ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ)

mouseio xenopoulou zakynthos

“Τον κόσμο τον πρωτογνώρισα στη Ζάκυνθο, στο πατρικό μου σπίτι και στο μεγάλο του περιβόλι” γράφει το 1938 στα 70 του χρόνια ο Γρηγόριος Ξενόπουλος στην “Αυτοβιογραφία” του. “Το “Ξενοπουλέικο” ήταν ψηλό, το ψηλότερο απ’ όλα της γειτονιάς, κάτασπρο, δίπατο με ισόγειο και με τέσσερα μεγάλα παράθυρα, από δύο σε κάθε πάτωμα προς τον δρόμο. Οι κομψές γρίλιες τους ήταν άσπρες... Το σπίτι είχε αέρα και θέα. Δεν απείχε άλλωστε και πολύ από τη θάλασσα του Αμμου...”..

.
Στην ίδια θέση, στη γραφική συνοικία της Φανερωμένης, όπου ο συγγραφέας, παιδί ακόμη, άκουγε τις “πολλές γλυκόλαλες καμπάνες” της, το πατρικό του σπίτι υπάρχει ακόμη, αλλοιωμένο βέβαια από τους σεισμούς και τα χρόνια.
Πεζογράφος με ογκώδες έργο ο Γρηγ . Ξενόπουλος (1865-1951) παρέμεινε ως μια ισχυρή λογοτεχνική φυσιογνωμία, όχι μόνο της Ζακύνθου, αλλά και ολοκλήρου της Ελλάδας. Επιδόθηκε με επιτυχία σε διαφορετικά είδη λόγου: θεμελιωτής του νεοελληνικού θεάτρου, κριτικός της λογοτεχνίας, ιδρυτής και εκδότης του μακροβιότερου λογοτεχνικού περιοδικού της ΝΕΑΣ ΕΣΤΙΑΣ. Ακόμη, από τους πρώτους που ασχολήθηκαν συστηματικά με την παιδική λογοτεχνία. Ο «Φαίδων» δεν ήταν μόνο ο δημιουργός της «Διάπλασεως των Παίδων» , αλλά και η σταθερή πνοή της.
Στο χώρο αυτό στεγάζεται το ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ, στην οδό Γαήτα (στην ιστορική συνοικία της Φανερωμένης) και περιέχει προσωπικά είδη του συγγραφέα, χειρόγραφά του, εκδόσεις των έργων του, τεύχη του περιοδικού «Η Διάπλασις των Παίδων», διάφορα βιβλία, φυλλάδια, έντυπα, φωτογραφικό υλικό κλπ.
Επίσης, στα εκθέματα του περιλαμβάνονται αντικείμενα, έπιπλα, και σκεύη από το σπίτι της οικογένειας Ξενoπούλου, καθώς και διάφορα είδη σχετικά με την κόρη του συγγραφέα, Ευθαλία Ξενοπούλου-Νάτσιου και το σύζυγό της, Χριστόφορο Νάτσιο, γλύπτη.