"ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΑΡΑΚΙΑΝΗ"

Oσοι ταξιδεύουν από τα Χανιά προς το Ηράκλειο ή αντίθετα, παρατηρούν μια περιτειχισμένη μικρή εκκλησούλα δίπλα στον εθνικό δρόμο, 2 χιλιόμετρα ύστερα από το Μπαλί. Μια πινακίδα με την επιγραφή «Προσκύνημα Παναγίας, Χάρακα» κάνει γνωστή την ταυτότητα της. Μια χαρουπιά μέσα στην περιποιημένη αυλή και μερικές άλλες ανάμεσα στους θάμνους που σκεπάζουν τη βορινή πλευρά, χαρίζουν σκιά το καλοκαίρι. Από τη νοτική πλευρά η εικόνα συμπληρώνεται με λίγες ελιές και κάμποσες χαρουπιές....

"Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΚΟΥΛΑ"

Πριν το 1821 θρυλείται ότι υπήρχε εις το χωριό Ανώγεια κάποιος χωρικός βυζαντινής ή Ενετική καταγωγής . Σε μια βαρυχειμωνιά , ο χωρικός αυτός βγήκε έξω από το χωριό και τον εβρήκε μια θύελλα και χάθηκε. Λένε πως έπεσε μέσα σε ένα τάφρο . Εκεί μέσα ζούσε ένα άγριο θηρίο τυφλό και εθήλαζε το μικρό του. Τότε ο άνθρωπος που επεινούσε , εθήλαζε από τον ένα μαστό και το θηρίο από τον άλλο .
Το μεγάλο θηρίο αισθάνθηκε ανθρώπινη παρουσία και μυρωδιά και ρώτησε το μικρό του αλλά του απάντησε αρνητικά επιμένοντας ότι πάνω από το σπήλιο ίσως να πέρασε κάποιος άνθρωπος .Μέσα στον τάφρο έμεινε ο Ανωγειανός επί 40 ημέρες και 40 νύχτες όταν τελικά κατόρθωσε να βγει στην επιφάνεια της γης . ..