"ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ"

giorthtrygoumykonosΓιορτή, όπως κάθε δεύτερη Κυριακή του Σεπτέμβρη, και το έθιμο αυτό αναβιώνει κάθε χρόνο θυμίζοντας σε εμάς τους νεότερους την αγροτική Μύκονο, την Μύκονο των παππούδων μας, τη Μύκονο πριν ανάψουν οι προβολείς της δημοσιότητας.Μέσα στο πατητήρι των σταφυλιών μικροί και μεγάλοι για να νιώσουν την αίσθηση των σταφυλιών στα γυμνά τους πόδια και να μυρίσουν την φρέσκια οσμή του μούστου...

"ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ"

Λαικό πανηγύρι στην παραλία και προσφέρονται θαλασσινά. Είναι η γιορτή των ψαράδων.

"ΚΟΥΚΟΥΓΕΡΟΙ"

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην Λάκκα ο Δήμος Μυκόνου και ο Σύλλογος Γυναικών διοργανώνουν παρέλαση μασκαράδων (κουκούγερων). Δίνονται βραβεία στις καλύτερες μεταμφιέσεις και ακολουθεί γιορτή με μουσική και χορό.

"ΜΠΑΛΟΣΙΑ"

Η γιορτή για το άνοιγμα της ναυτικής περιόδου.
Την ημέρα των Φώτων, μετά τον Αγιασμό των Υδάτων, ο Σύλλογος Γυναικών αναβιώνει το έθιμο των Μπαλοσιών σε κάποιο κέντρο με τραγούδια και φαγητό. Τα Μπαλόσια ήταν το γλέντι των ναυτικών για το ξεκίνημα των πλοίων για την καινούργια ναυτική περίοδο.

"ΧΟΙΡΟΣΦΑΓΙΑ"

Η γιορτή της σφαγής του χοίρου.
Τα χοιροσφάγια γιορτάζονται σε όλη τη Μύκονο σε διάφορα μικρά και μεγάλα πανηγύρια στα χωριά στα αγροτικά σπίτια κάθε οικογένειας.
Επίσης ο Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου κάθε Οκτώβριο γιορτάζει τα χοιροσφάγια σε κάποιο κέντρο ή εστιατόριο, με τα παραδοσιακά τραγούδια και μεζέδες.