ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗ ΛΙΝΔΟ ΡΟΔΟΥ

Στη διάρκεια του Μεσαίωνα αναπτύχθηκε η κεραμική τέχνη στη Λίνδο. Λέγεται πως οι Ιππότες συνέλαβαν ένα πλοίο με Πέρσες κεραμουργούς και τους εγκατέστησαν στη Λίνδο, για να διδάξουν την τέχνη στους ντόπιους. Η παράδοση στην κεραμική και ειδικά στην κατασκευή διακοσμητικών πιάτων επιβιώνει μέχρι σήμερα. 

"ΧΙΩΤΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ"

Πυρήνα της παραδοσιακής κεραμικής τέχνης αποτελεί το χωριό Αρμόλια, στο οποίο κατασκευάζονται εδώ και πολλά χρόνια, χρηστικά κεραμικά σκεύη. Εκτός από αυτά εκτίθενται και πολλά διακοσμητικά κεραμικά, που είτε παράγονται στα παραδοσιακά εργαστήρια του χωριού, είτε εισάγονται από άλλα εργαστήρια της χώρας.

ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ

Από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και σήμερα ο Κρητικός ασχολείται με την κεραμική. Τα κρητικά πιθάρια είναι το πιο αντιπροσωπευτικό είδος της κεραμικής. Η χωρητικότητα τους ποικίλει από 128 - 500 κιλά και είναι ονομαστά για το σχέδιο τους, το ψήσιμο τους και την ισόρροπη ανάμειξη τριών αργιλικών χρωμάτων (άσπρο, μαύρο, κόκκινο) που τα κάνει πολύ ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες των καμινιών. Το επίκεντρο της κεραμικής είναι το χωριό Θραψανό του Νομού Ηρακλείου. Άλλες τοποθεσίες από άνθισε η κεραμική είναι το χωριό Μαργαρίτες στο Νομό Ρεθύμνου καθώς και το χωριό Κεντρί της Ιεράπετρας το οποίο φημίζεται για τα υπέροχα σταμνιά του.

ΤΑ "ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΙΚΑ"ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

aggeioplastikilesvou        Ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα αγγειοπλαστικής ήταν κατά το παρελθόν η Λέσβος
        και, παρά το γεγονός ότι λίγα καμίνια καπνίζουν ακόμη στο νησί, οι Μυτιληνιοί
       εξακολουθούν να δημιουργούν με τον πηλό αριστουργήματα...

ΚΕΡΑΜΙΚΗ

keramiki       Ένας από τους περισσότερο αξιόλογους τομείς της χειροτεχνίας μας είναι η κεραμική.
       Στη χώρα μας, όπως πιστεύεται, ο πρώτος που ασχολήθηκε με την κεραμική είναι ο
      Θαλής.
      Θεωρείται η τέχνη αυτή καθ' εαυτό γυναικεία, αλλά στην πορεία διακρίθηκαν και πολλοί
      άντρες σαν περίφημοι αγγειοπλάστες. Στα εργαστήρια τ' αγγειοπλαστικά εργάζονταν πιο
      πολύ άντρες, ενώ σήμερα δεν είναι λίγες οι γυναίκες που ασχολούνται με την...