ΚΑΣΤΡΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

kastro amfissasΤο Κάστρο των Σαλώνων ή Κάστρο της Ωριάς, όπως ονομάστηκε την περίοδο που κυβερνούσε την Αμφισσα ένας Φράγκος ιερέας, ο οποίος, κάποτε, άρπαξε την ωραία ανιψιά του Επισκόπου Σεραφείμ, τη φυλάκισε στο κάστρο και τη σκότωσε.
Σύμφωνα με την παράδοση, λοιπόν, το Κάστρο ονομάστηκε «Κάστρο της Ωριάς», για να τιμηθεί η όμορφη και αδικοχαμένη Αρετή.
Στο ίδιο σημείο βρισκόταν, επίσης, η Ακρόπολη της αρχαίας Άμφισσας, από την οποία διατηρούνται λείψανα των αρχαίων Κυκλώπειων Τειχών, τριών ρυθμών δόμησης: ελληνικού, ρωμαϊκού και βυζαντινού. Έχει διαπιστωθεί ότι το Κάστρο είναι χτισμένο εν μέρει με αρχαίο υλικό με προσθήκες ελληνιστικές, βυζαντινές, φραγκικές, ενώ σώζονται ο ελληνικός περίβολος, η εσωτερική πύλη, ο βυζαντινός Πύργος της Βασίλισσας και η Φράγκικη Εκκλησία.
Τέλος, στις 10 Απριλίου 1821 (ανήμερα το Πάσχα), το Κάστρο των Σαλώνων απότελεσε το πρώτο κάστρο που έπεφτε σε ελληνικά χέρια.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Τ.Κ. 33054, Δελφοί (Νομός Φωκίδος)
Τηλέφωνο: +30 22650 82312
Φαξ: +30 22650 82966
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΣΥΝΕΧΗΣ

ΠΗΓΗ: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑΣ, «ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑΣ», ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΔΚ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΘΗΝΑ 2005