ΚΑΣΤΡΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Το Κάστρο της Μονεμβασίας, χτισμένο πάνω σε ένα βράχο με μοναδική πρόσβαση από τη στεριά μια στενή λωρίδα γης, και η ονομασία της Μονεμβασίας σημαίνει «μοναδική είσοδος.
Η πρώτη εποίκηση του Βράχου έγινε γύρω στον 6ο μ.Χ. αιώνα, όταν κάτοικοι των γύρω περιοχών κατέφυγαν εκεί, προκειμένου να προφυλαχτούν από τις Αβαρικές επιδρομές. Αρχικά κτίστηκε η πάνω πόλη στην κορυφή του Βράχου και μετέπειτα γύρω στο 10ο αιώνα εποικίστηκε και οχυρώθηκε η κάτω πόλη.
Από το 1262 έως το 1419 η Μονεμβασία θα μείνει στα χέρια των Βυζαντινών και θα γνωρίσει μεγάλη άνθηση σε όλους τους τομείς: εμπόριο, ναυσιπλοΐα, τέχνες, γράμματα. Ιδιαίτερα η περίοδος 1282 με 1341 μπορεί να θεωρηθεί ως χρυσή. Τα ειδικά προνόμια που της παραχωρήθηκαν (τελωνιακή ατέλεια, φορολογικά προνόμια, εκκλησιαστικές εξουσίες) καθώς και η διαμονή του Ανδρονίκου Β' Παλαιολόγου εκεί, προσέδωσαν στη Μονεμβάσια μεγάλο κύρος και αίγλη.
Το1464 θα γίνει Ενετική κτήση. Το 1540 το παραδίνεται στους Τούρκους. Το 1690 οι Ενετοί την καταλαμβάνουν και πάλι. Η Βενετσιάνικη ονομασία της ήταν «Napoli di Malvasia», δηλαδή Μενεξεδένια πόλη. Το 1715 οι Τούρκοι εξαγοράζουν τη Μονεμβασία από τους Ενετούς και σκοτώνουν ή αιχμαλωτίζουν όλους τους προκρίτους.
Η μεταβυζαντινή Ιστορία της Μονεμβασίας τελειώνει στις 21 Ιουλίου 1821 όταν οι Τούρκοι μετά από πολιορκία παραδίδουν τα κλειδιά της πόλης στον Πρίγκιπα Αλ. Κατακουζηνό.
Σήμερα, η Άνω Πόλη του κάστρου είναι μια έκταση με ερείπια όπου σώζονται τρεις στέρνες και ο Ναός της Αγίας Σοφίας. Η Κάτω Πόλη αποτελείται από δαιδαλώδη δρομάκια. Τα σπίτια είναι κτισμένα ανάμεσα στα τείχη του κάστρου και τον απότομο βράχο και έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.