"ΒΑΡΒΑΡΑ"

varvara

Το γλύκισμα της Βαρβάρας, που είναι χαρακτηριστικό παραδοσιακό φαγητό της Θράκης, φαίνεται ότι έχει την αρχή του σε κάποιες δοξασίες: παλιά πίστευαν ότι η Αγία Βαρβάρα γύριζε τα βράδια από σπίτι σε σπίτι και έδιωχνε την ευλογιά, γι’ αυτό μάλιστα άλειφαν...

το τζάκι με ασβέστη και έκαιγαν συνεχώς φωτιά, όταν υπήρχε επιδημία. Έβαζαν εκεί κοντά ένα πιάτο με “βαρβάρα”, για να φάει και να φύγει ευχαριστημένη η Αγία. Κατά μία παράδοση κάποτε οι Τούρκοι, θέλοντας να εξοντώσουν το χριστιανικό πληθυσμό, αποφάσισαν να δηλητηριάσουν το αλεύρι. Εμφανίστηκε όμως η Αγία Βαρβάρα, προειδοποίησε τους Χριστιανούς και τους υπέδειξε να φτιάξουν με το σιτάρι “βαρβάρα” και να τρέφονται με αυτό για κάποιες μέρες. Όταν οι Τούρκοι είδαν ότι οι χριστιανοί δεν είχαν πεθάνει, φοβήθηκαν και δεν τους ξαναενόχλησαν... Από τότε καθιερώθηκε να παρασκευάζεται η “βαρβάρα” κατά την ημέρα της εορτής της Αγίας (4 Δεκεμβρίου). Ο τρόπος  παρασκευής της βαρβάρας παρουσιάζει πολλά αρχαϊκά στοιχεία και θυμίζει την “πανσπερμία”: χρησιμοποιούν σιτάρι, αμύγδαλα, σταφίδες, καρύδια. Υπήρχε η πρόληψη ότι αν η βαρβάρα γίνει άσπρη, θα χιονίσει.

Παροιμίες:

Αγια Βαρβάρα βαρβαρώνει, Άγιος Σάββας σαββανώνει

Αϊ Νικόλας παραχώνει κι Αϊ Σπυρίδωνας γλιτώνει

Αγια Βαρβάρα μίλησε κι ο Σάββας απεκρίθη: Αϊ- Νικόλας έρχεται με χιόνια φορτωμένος

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σιτάρι

500γρ. σταφίδες

250γρ. σουσάμι

½ φλιτζάνι ζάχαρη

6-7 σύκα

1 κυδώνι

1 μήλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στην κατσαρόλα 5 φλιτζάνια νερό. Τη βάζουμε  στην φωτιά . Μετά ρίχνουμε το σιτάρι και το σουσάμι και το αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα. Το βγάζουμε από την φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα το συνοδεύουμε με σταφίδες ,σύκα, κυδώνι και μήλο.