"ΚΕΣΚΕΣΙ" - ΑΝΩ ΜΑΜΟΥΛΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

keskesi ano mamoula

Στον οικισμό με τα ελάχιστα πλέον κατοικήσιμα σπίτια, βρίσκεται ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όπου την παραμονή 5 Αυγούστου και ανήμερα της εορτής, στις 6 Αυγούστου, έγινε παραδοσιακό πανηγύρι. Στις 5 Αυγούστου τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός.

"ΜΠΙΣΝΑΚΟΥ" - ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Το Μπισνακού είναι ένα καλοκαιρινό έθιμο που δεν διατηρείται σήμερα. Ανήμερα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου, νιόπαντρες και ανύπαντρες κοπέλες, πήγαιναν στην τοποθεσία Μπιλιάνη και χόρευαν με τους γονείς και τις πεθερές τους

"ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ" - ΧΑΛΚΗ

Ιδιαίτερο έθιμο είναι αυτό που ακολουθείται κατά τον εορτασμό του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου. Στο παρελθόν ξεκινούσε η μέρα με τη μνημόνευση των νεκρών στο νεκροταφείο. Όταν τελείωνε η λειτουργία άρχιζε ένας ιδιότυπος «πόλεμος», ο οποίος εξαπλωνόταν σε όλο το νησί. Οι κάτοικοι του Χωριού και του Νημποριού χωρίζονταν σε δυο ομάδες, η μία, στο Χωριό, των Τσιριμιωτών και των Τρουλλιανών και η άλλη, στο Νημποριό, των Τρουλλιανών και των Χηρινών. Το έθιμο, διαφοροποιημένο αρκετά, επιβιώνει μέχρι και σήμερα.

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα