"ΑΝΔΡΟΜΑΝΑ" - ΔΕΣΚΑΤΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

andromanaΠρόκειται για ένα σπάνιο έθιμο που αναβιώνει στη Δεσκάτη Γρεβενών την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα. Η «Ανδρομάνα» συμβολίζει την Παναγία, που υπέφερε με τον θάνατο του γιού της, αλλά και την Άνοιξη, την αναγέννηση της φύσης. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στη τουρκοκρατία. Στη κεντρική πλατεία του χωριού, 20 άτομα χορεύουν κυκλικά αργούς παραδοσιακούς χορούς...

"ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ" - ΡΕΝΤΙΝΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Της Ζωοδόχου Πηγής: με το πέρας της Θεία Λειτουργίας γίνεται η λεγόμενη «Δημοπρασία των αμνοεριφίων». Σύμφωνα με την παράδοση, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για να έχουν την εύνοια της Παναγίας προσέφεραν ένα ζώο από το κοπάδι τους στην εκκλησία. Οι πιστοί πλειοδοτούν σε χρήματα ώστε να αποκτήσουν το ζώο που «δημοπρατείται». Τα χρήματα που συγκεντρώνονται διατίθενται προς την συντήρηση των εκκλησιών.

"ΖΑΜΑΝΤΑΣ" - ΠΕΝΤΑΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ

Απόστολος Στ. Μελισσάς

http://www.darnakas.gr

Η λαϊκή παράδοση της Πεντάπολης θέλει η ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα, να γιορτάζεται κάθε χρόνο στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, με διήμερο πανηγύρι.

Η γιορτή αρχίζει το απόγευμα της Πέμπτης με αποκορύφωμα των λαϊκών εκδηλώσεων, τον τοπικό χορό «Ζάμαντα», που χορεύεται με ζουρνάδες και νταούλια και ξέχωρη λεβεντιά από τους συγχωριανούς μας.

"ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ" - ΚΡΕΜΑΣΤΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

kremastos zoodoxou pigis

Κατά το έθιμο αυτό, που κρατήθηκε ζωντανό μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 70, την παραμονή της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής, όλα τα μαγαζιά του χωριού, μαζί με τους κατοίκους, κατέβαιναν στη Μονή Κλιβάνου και έστηναν ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της περιοχής. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και στήνονταν στη σειρά αμέτρητες σούβλες με αρνιά για όλους τους παριστάμενους. Το βράδυ, ο κόσμος έστρωνε βελέντζες στο χορτάρι και κοιμόταν στην ύπαιθρο, για να ξυπνήσει την επόμενη μέρα και να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία.

"ΚΑΓΚΕΛΑΡΗΣ" - ΠΑΠΑΔΑΤΕΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Τόπος: Παπαδάτες Δήμου Θεσπρωτικού

Χρόνος: Παρασκευή μετά το Πάσχα  (Ζωοδόχου Πηγής)

Ο ΚΑΓΚΕΛΑΡΗΣ είναι παραδοσιακός ηπειρώτικος πασχαλινός χορός και εκδήλωση.  Συναντάτε στην ευρύτερη περιοχή αλλά στο χωριό Παπαδάτες...

"ΚΟΡΜΠΑΝΙ" - ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΚΑΡΙΚΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

panagia garikaΒρίσκεται σε μια ωραιότατη τοποθεσία προς τα ανατολικά της κωμόπολης, μέσα σε πεύκα, ελιές, αμπέλια και περιβόλια . Η εκκλησία κτισμένη σε λόφο, έχει ευρύτερο περίβολο, όπου ανεβαίνει κάποιος με σκάλες.

Ανήκει στον συνηθισμένο πλέον για την περιοχή ρυθμό της μονόχωρης βασιλικής...

"ΣΕΡΓΙΑΝΙ" - ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

sergiani kaminades karditsas

Πραγματοποιείται το πρωί της Παρασκευής με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινάδων Καρδίτσας στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στην περιοχή των Καμινάδων το πανηγύρι γνωστό ως "Σεργιάνι".

Σύμφωνα με την παράδοση η συνήθεια των παλαιοτέρων χρόνων να πηγαίνουν και να παρακολουθούν τον χορό τω γυναικών που πραγματοποιούνταν συνήθως έξω από την εκκλησία ονομάστηκε "Σεργιάνι" περίπατος ή βόλτα δηλαδή όπως το λέμε πλέον στην καθημερινότητά μας.

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα