"ΜΠΟΥΛΙΑ" - ΦΘΙΩΤΙΔΑ

   Στις 21 Νοεμβρίου  που είναι η γιορτή των εσοδίων της Παναγιάς (της Μισοσπορήτισας), Oι νοικοκυρές σε κάθε σπίτι έβραζαν  καρπούς όπως   καλαμπόκι, σιτάρι, ρεβίθια, φακές ,φασόλια η ότι άλλο είχαν  όλα μαζί ...

"ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΡΕΛΙΑ" - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Τα μπουρμπουρέλια είναι μίγμα διαφόρων δημητριακών όπως σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, ρεβύθια, κουκιά και μπιζέλια τα οποία μαγειρεύονται παραδοσιακά στην Κεφαλονιά την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου). Το έθιμο αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι η γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου βρίσκεται ακριβώς στο μέσον της εποχής της σποράς και γι' αυτό η Παναγία των Εισοδίων λέγεται και Παναγία η Μεσοσπορίτισσα, ενώ αποτελεί συνέχιση της προσφοράς καρπών στην αρχαία ελληνίδα θεά Δήμητρα ώστε ο επόμενος χρόνος να φέρει καλή σοδειά.

"ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ" - ΚΩΝΩΠΙΝΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

eisodia konopina

Διανεμήθηκαν τα «πολυσπόρια», που αναβιώσαν και φέτος στην  Κωνωπίνα με τον καλύτερο τρόπο,  οι γυναίκες του χωριού της Κωνωπίνας, το οποίο μερίμνησε για την παρασκευή τους και τη διανομή τους, σ’ όλους τους παρευρισκομένους,  φροντίζοντας έτσι, ώστε να μείνει ζωντανό και στις μέρες μας ένα πανάρχαιο έθιμο του τόπου.

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα