"ΑΠΛΑΔΑ" - ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

aplada kallarytes

Στο χωριό Καλαρρύτες, γνωστό και ως “Αετοφωλιά” της Ηπείρου, αφού είναι χτσιμένο στα 1.200 μέτρα υψόμετρο, γιορτάζουν την Παναγία στις 15 Αυγούστου με μεγάλη λαμπρότητα. Μετά το τέλος της λειτουργίας ακολουθεί αρτοκλασία με σιτάρι, η λεγόμενη “απλάδα” και στη συνέχεια οι πιστοί χορεύουν τον παραδοσιακό χορό, χωρισμένοι σε ζώνες, που η πρώτη περιλαμβάνει μόνο άνδρες και οι επόμενες τρεις γυναίκες. Χορεύουν ως επί το πλείστον ηπειρώτικο τσάμικο. Το απόγευμα, την ώρα του χορού, γίνεται η περιφορά της εικόνας της Παναγίας.

"ΒΑΛΜΑΣ" - ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ

Το δρώμενο του Βάλμα στην Κλεισούρα ΚαστοριάςΟ ΤΡΑΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ
Μια από τις μεγαλύτερες εορτές του χριστιανικού κόσμου είναι αυτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον Δεκαπενταύγουστο. Είναι η εορτή της Μεγάλης Παναγίας (βλαχ. Στα-Μαρίι ατσιά μάρι), την οποία όλοι οι Βλάχοι τιμούν με ιδιαίτερη ευλάβεια. Κατά την εορτή αυτή της Θεομήτορος το πανηγύρι κρατά δυο μέρες σε όλα τα βλαχοχώρια...

"ΕΝΝΙΑΜΕΡΙΤΙΣΣΕΣ" - ΝΙΣΥΡΟΣ

Το Νιάμερο της Θεοτόκου είναι ένα ιδιότυπο λατρευτικό τυπικό που εντάσσεται στο αυγουστιάτικο πανηγύρι για την Παναγία. Νιάμερο ονομάζεται η περίοδος από τις 6 μέχρι τις 15 Αυγούστου. Στο διάστημα αυτό οι Εννιαμερίτισσες, όπως αποκαλούνται οι γυναίκες που τελούν το έθιμο, συγκεντρώνονται στο χώρο του μοναστηριού της Παναγιάς της Σπηλιανής και για 8 ημερόνυχτα ακολουθούν τη δική τους τελετουργία, που είναι παράλληλη με την επίσημη εκκλησιαστική, όπου εκτός από το ιερατείο συμμετέχουν και οι άντρες.

"ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ" - ΠΑΤΜΟΣ

epitafios panagias patmos

Στο νησί της Ορθοδοξίας και στο ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης, οι μοναχοί κάνουν περιφορά του επιταφίου της Παναγίας, ένα έθιμο που έχει βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος περνά από τα σοκάκια του νησιού και οι πιστοί σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα ακολουθούν την μεγαλόπρεπη πομπή.

"ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ" - ΣΙΑΤΙΣΤΑ

kavalarides siatista

Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών έρχεται από την τουρκοκρατία, όταν αποτελούσε μια ευκαιρία στους σκλαβωμένους να δείξουν τη λεβεντιά και τον πόθο τους για λευτεριά.
Στις 14 και 15 Αυγούστου όλη η Σιάτιστα δονείται στους ρυθμούς των χάλκινων και του ασταμάτητου γλεντιού.
Την παραμονή της γιορτής οι πλατείες Χώρας, Γεράνειας και η γειτονιά του Μπούνου συγκεντρώνουν

"ΚΑΤΩ ΧΟΡΟΣ" - ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

kato xoros karpathos

Η Όλυμπος, ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά των Δωδεκανήσων, είναι γνωστή για την αγάπη και την προσήλωση των κατοίκων της στην παράδοση. Οι λειτουργίες του Δεκαπενταύγουστου στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το πένθος, που χαρακτηρίζει αυτή τη γιορτή του χριστιανισμού και το ίδιο στοιχείο διατηρείται και στις εκδηλώσεις της ημέρας.

"ΚΟΡΜΠΑΝΙ" - ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΚΑΡΙΚΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

panagia garikaΒρίσκεται σε μια ωραιότατη τοποθεσία προς τα ανατολικά της κωμόπολης, μέσα σε πεύκα, ελιές, αμπέλια και περιβόλια . Η εκκλησία κτισμένη σε λόφο, έχει ευρύτερο περίβολο, όπου ανεβαίνει κάποιος με σκάλες.

Ανήκει στον συνηθισμένο πλέον για την περιοχή ρυθμό της μονόχωρης βασιλικής...

"ΝΤΟΛΙΑ" - ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, αναβιώνει στον Παλαιόπυργο Πωγωνίου το έθιμο της εντολής (Ντολή ή Ντολιά). Το μεσημέρι, στο προαύλιο της εκκλησίας, γίνεται το γεύμα όπου ο γηραιότερος (ο ντολή Πασάς) από τους παρευρισκομένους...

"ΝΤΟΥΝΤΟΥΛΑ" - ΠΕΝΤΑΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ

doudoulaΑπό το 2005, κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου αναβιώνει στη Πεντάπολη, στο κεφαλοχώρι των Δαρνακοχωρίων, το έθιμο της «Ντουντούλας» (του κινούμενου θάμνου). Πρόκειται για αρχαιοελληνικό έθιμο που σχετίζεται με τον Όμβριο Δία, τον θεό που φέρνει την ζωογόνο βροχή...

"Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ" - ΓΑΡΔΙΚΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

xoros gerontwnΤο Γαρδίκι έχει συνδεθεί με το πανηγύρι που διοργανώνουν οι κάτοικοι τον Δεκαπενταύγουστο, όπου συγκεντρώνονται οι απανταχού Γαρδικιώτες αλλά και πολλοί επισκέπτες με αποτέλεσμα να «βουλιάζει» το χωριό από κόσμο. Το πανηγύρι κρατά τρείς μέρες στην πλατεία του χωριού.
Το πανηγύρι ξεκινά...

"ΠΥΡΓΟΥΣΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ" - ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ

pyrgousikos xiou

Σε ένα από τα διάσημα Μαστιχοχώρια της Χίου, το Πυργί, με την ιδιαίτερη ασπρόμαυρη διακόσμηση των σπιτιών του, υπάρχουν 50 εκκλησίες.

Το Δεκαπενταύγουστο μετά τη λειτουργία στην εκκλησία της Παναγίας, το πανηγύρι μεταφέρεται στην πλατεία, όπου την τιμητική του έχει ο παραδοσιακός “Πυργούσικος” χορός, με τον γρήγορο και χαρούμενο σκοπό του να παρασέρνει τους πιστούς.

"ΤΡΑΝΟΣ ΧΟΡΟΣ" - ΒΛΑΣΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Στις 15 και 16 Αυγούστου κάθε χρόνο συναντώνται οι ντόπιοι στη Βλάστη Κοζάνης, στον Τρανό χορό, φορώντας τις τοπικές ενδυμασίες και αναβιώνοντας τα παλιά έθιμα. Οι κάτοικοι της Βλάστης τηρούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους έως και σήμερα. Η παράδοση θέλει, κυρίως το Δεκαπενταύγουστο, το χωριό να κατακλύζεται από εκατοντάδες επισκέπτες που συμμετέχουν με τοπικές ενδυμασίες στον Τρανό χορό, συνοδεία παλιών γνώριμων ασμάτων.

"ΦΩΤΑΡΙΔΕΣ" - ΚΙΝΙ ΣΥΡΟΥ

Μοναδικής ομορφιάς αποτελεί και το έθιμο των φωτάριδων, στο Κίνι, τον Δεκαπενταύγουστο. Κάθε οικογένεια αναλαμβάνει να στολίσει τα σαμάρια των σπιτιών της με φωτιές μέσα σε τσίγκινα τενεκεδάκια, ενώ τα παιδιά αναλαμβάνουν το στόλισμα των παραλίων και των πεζουλιών.

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα