"ΜΠΟΥΛΟΥΓΟΥΡΙ" - ΠΕΡΑΧΩΡΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

boulougouri peraxora

Στις 6 Δεκεμβρίου στο εκκλησάκι του Αγ.Νικολάου στο Ηραίον της Περαχώρας γίνεται ιερό πανηγύρι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Το πανηγύρι αυτό είναι μοναδικό καθώς λαμβάνει χώρα το πατροπαράδοτο έθιμο του "Μπουλουγουριού".

Το "μπουλουγούρι" έχει τις ρίζες του στις κοινές τράπεζες,στα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Την ημέρα αυτή βράζουν το Μπουλουγούρι (κομμένο στάρι) σε καζάνι.Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας το προσφέρουν δτους προσκυνητές.Το μπουλουγούρι είναι ένα ιδιαίτερα εύγευστο και χορτασικό φαγητό.Συνοδεύεται από κάποιο μεζεδάκι και άφθονο κρασί.Ακολουθεί γλέντι με χορό και τραγούδι.

"ΥΨΩΜΑ" - ΚΟΥΜΕΪΚΑ ΣΑΜΟΥ

ypsoma koymeika samou

Την παραμονή της γιορτής, μετά την αγρυπνία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος υποδέχτηκε τους χωριανούς και τους επισκέπτες στην αίθουσα εκδηλώσεων του στην πλατεία του χωριού και πρόσφερε το παραδοσιακό κέρασμα της ημέρας, κολοκυθόπιτες, φτιαγμένες με τέχνη και μεράκι από τα κορίτσια του συλλόγου, για το καλό της ημέρας!

Ανήμερα της γιορτής τελέστηκε πανηγυρική λειτουργία, ενώ το απομεσήμερο, πραγματοποιήθηκε το "ύψωμα",  η περιφορά δηλαδή της εικόνας στις γειτονιές και του χωριού.

http://koumeika.blogspot.gr

"ΧΟΝΔΡΟΣ" - ΔΑΔΙ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ

xondros dadi amfikleiasΚάθε χρόνο την παραμονή του Αγίου Νικολάου  (5 Δεκεμβρίου) ο Λαογραφικός Σύλλογος αναβιώνει το έθιμο του χόνδρου στην πάνω πλατεία της Αμφίκλειας.  Το έθιμο κρατάει από τον περασμένο αιώνα με την διαφορά ότι σήμερα το αναβιώνει ο Λαογραφικός Σύλλογος, ενώ παλιά γινόταν στις αυλές των σπιτιών.

Από νωρίς οι νοικοκυρές...

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα