"ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ" - ΠΟΛΥΦΥΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Το σχεδόν εγκαταλειμμένο χωριό Πολύφυτο, γνωστό από τη μεγάλη ομώνυμη τεχνητή Λίμνη , ζωντανεύει στις 26 Ιουλίου όπου γιορτάζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ναός που έχει κτιστεί το 1916 πάνω από τον παλαιότερο ναό που χρονολογείται από το 1750.
Ξενιτεμένοι Πολυφυτιανοί, κόσμος από τα γύρω χωριά και οι λιγοστοί ντόπιοι συναντώνται στη λειτουργία και αναβιώνει το παραδοσιακό « Κουρμπάνι ». Ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο, μοιράζεται νοστιμότατο «μπλιγούρι» από ντόπιο κρέας και ... συνοδεύεται από παραδοσιακούς χορούς και τοπικές ενδυμασίες.

"ΟΙ ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ" - ΜΕΤΣΟΒΟ

kavalarides agia paraskevi

 Ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στην εορτή της Αγίας Παρασκευής στο Μέτσοβο είναι και η περιφορά της εικόνας της πολιούχου από τους καβαλάρηδες. Από το πρωί, κάτοικοι του χωριού ετοιμάζουν τα άλογα, φοράνε τις τοπικές ενδυμασίες και περιφέρονται στα καλντερίμια. Μόλις τελειώσει η θεία λειτουργία, συγκεντρώνονται στο προαύλιο του ναού και μετά από κλήρωση που γίνεται ο ιερέας παραδίδει την εικόνα στον τυχερό. Ακολουθεί περιφορά της εικόνας γύρω από την πλατεία με επικεφαλής τον καβαλάρη που την κρατάει και όλους τους υπόλοιπους να ακολουθούν μέχρι να επιστρέψουν πάλι στο ναό και να την παραδώσουν στους ιερείς. Είναι όντως ένα εντυπωσιακό έθιμο!!!

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα