ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ - ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ

anat-thraki 1Ανατολική Θράκη είναι το μέρος της σύγχρονης Ευρώπης, όλη στην ανατολική πλευρά της ιστορικής περιοχής της Θράκης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Τουρκίας είναι στην Ανατολία, στο παρελθόν γνωστή ως Μικρά Ασία. Η τουρκική Θράκη καλείται επίσης Ευρωπαϊκή Τουρκία. Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει το ιστορικό κέντρο της παλαιάς Κωνσταντινούπολης, και επίσης πόλεις όπως την Αδριανούπολη (Edirne, η ιστορική πρωτεύουσα του οθωμανικού βιλαετιού που αποτελούνταν από όλη τη Θράκη), τη Ραιδεστό , Τσορλού , Αρκαδιούπολη  και Σαράντα Εκκλησιές .

 

Γεωγραφία

Η Ανατολική Θράκη έχει έκταση 23.764 τ.χ. (3 τοις εκατό της χώρας) και πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων (περίπου 12 τοις εκατό του συνολικού) και η πυκνότητα πληθυσμού είναι γύρω στους 430 κατοίκους/τ.χ., συγξκρινόμενο με περίπου 80 κατοίκους/τ.χ. για την Ασιατική Τουρκία, που λέγεται επίσης Ανατολία ή Μικρά Ασία. Οι δυο τους χωρίζονται από τα Δαρδανέλια, το Βόσπορο (συλλογικά γνωστά ως Ελλήσποντος) και τη Θάλασσα του Μαρμαρά, μια δίοδο 361 χλμ. Η Ευρωπαική Τουρκία συνορεύει δυτικά με την Ελλάδα επί 212 χλμ. και βόρεια με τη Βουλγαρία επί 269 χλμ., με το Αιγαίο Πέλαγος νοτιοδυτικά και με τη Μαύρη Θάλασσα βορειοανατολικά.

Iστορία

Η Ανατολική Θράκη υπήρξε ο τόπος αρκετών σημαντικών ιστορικών γεγονότων : Ο Ελληνικός μύθος της Ηρώς και του Λέανδρου λαμβάνει χώρα στην αρχαία πόλη της Σηστού. Ο Αινείας ίδρυσε την πόλη του Αίνου, ενώ προσπαθούσε να βρει νέες χώρες κατά τις μυθολογικές κατακτήσεις του. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά τη λεγόμενη περίοδο των Διαδόχων, ο στρατηγός του Αλέξανδρου Λυσίμαχος (360 - 281 π.Χ.) έγινε βασιλιάς της Θράκης και ίδρυσε την πρωτεύουσά του στη Λυσιμάχεια. To Kάστρο Τζύμπη ήταν το πρώτο Ευρωπαικό έδαφος, που καταλήφθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Αδριανούπολη ήταν η δεύτερη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά την Προύσα. Η Εκστρατεία της Καλλίπολης, μία από τις σημαντικότερες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, διεξήχθη κοντά στην πόλη Γκελίμπολου.

 

http://el.wikipedia.org