"ΑΛΕΚΤΟΡΕΙΑ" - ΠΕΤΕΙΝΟΣ

Η ονομασία προέρχεται από την λέξη αλέκτωρ (πετεινός). Ο θεσμός των Αλεκτορίων ξεκίνησε το 1982. Είναι μια αναβίωση των παλιών πανηγυριών των χωριών, καθώς και των παραδοσιακών τους εθίμων. Οι εκδηλώσεις διαρκούν τέσσερις ημέρες, πραγματοποιούνται στα τέλη Ιουνίου και κορυφώνονται την ημέρα του εορτασμού των Αγίων Πέτρου και Παύλου. Διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετεινού σε συνεργασία με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς. Κατά την διάρκεια των γιορτών διοργανώνονται θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής.

"ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ" - ΞΑΝΘΗ

giortes palias xanthis 2011Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης είναι το άλλο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Ξάνθης... Στο μεταίχμιο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και για δύο εβδομάδες η παλιά Ξάνθη γίνεται το επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Από το 1991 οπότε και καθιερώθηκαν η πόλη μας ζει για λίγο στο χτες, ξυπνώντας μέσα στις καρδιές μας μνήμες, βιώνει το παρόν, έχοντας αφεθεί στους ρυθμούς της μουσικής που πλημμυρίζει τα στενά σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού ενώ ταυτόχρονα οραματίζεται και ατενίζει το μάλλον με αισιοδοξία. Καλλιτεχνικές παραστάσεις, χορός, μουσική, θέατρο και εικαστικές εκδηλώσεις έχουν την τιμητική τους. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι διαδραματίζουν και εδώ πρωτεύοντα ρόλο. «Τα στέκια των συλλόγων» στήνουν τις ψησταριές τους και τα τραπέζια τους, το κρασί ρέει άφθονο, οι μεζέδες καταναλώνονται με τρομακτικούς ρυθμούς και οι ακόλουθοι του Διονύσου εκτονώνονται σε ρυθμούς ρεμπέτικους και λαϊκούς.

"ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑΣ" - ΑΒΔΗΡΑ

Είναι η καθιερωμένη γιορτή των ψαράδων της περιοχής. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις αρχές του Ιουνίου στο Πόρτο Λάγος, με εκδηλώσεις μουσικής, χορού και εικαστικών και φυσικά με άφθονο κρασί και νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες .

"ΔΗΜΗΤΡΙΑ" - ΜΕΛΙΣΣΑ

26 Οκτωβρίου - Αγ. Δημητρίου «Δημήτρια»

Δημ. διαμ. Μέλισσας 

Παραδοσιακοί χοροί, λαϊκό γλέντι, διάφορες εκθέσεις, Θέατρο, συναυλίες.

"ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ" - ΑΒΔΗΡΑ

Από αρχές Ιουλίου ξεκινάει το Φεστιβάλ Αβδήρων Δημοκρίτεια με βασικό στόχο...

"ΕΡΑΣΜΕΙΑ" - ΕΡΑΣΜΙΟ

Δημ. διαμ. Ερασμίου.

(4ήμερο) Παραδοσιακοί χοροί, λαϊκό γλέντι, Εκθέσεις ζωγραφικής, Βιβλίου, Θεατρικές παραστάσεις, Συναυλίες.

29 Αυγούστου - Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου...

"ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ" - ΞΑΝΘΗ

Στην πόλη της Ξάνθης γιορτάζεται εδώ και πολλά χρόνια με έναν ιδιαίτερο τρόπο η αποκριά. Πριν από 34 χρόνια οι γιορτές αυτές θεσμοθετήθηκαν και άρχισαν να αποκωδικοποιούνται και να διοργανώνονται διατηρώντας την παράδοση των 3.000 χρόνων...

"ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ" - ΞΑΝΘΗ

Η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης τα τέσσερα Σαββατοκύριακα του Αυγούστου διοργανώνει το Μουσικό Πολιτιστικό Αύγουστο στην παραλιακή ζώνη της Ξάνθης. Εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και παραδοσιακοί χοροί, με συμμετοχή συγκροτημάτων και συλλόγων της Ξάνθης, αναδεικνύουν τις πολιτιστικές δυνάμεις της περιοχής και συμβάλλουν στην προβολή του τοπικού στοιχείου, μέσω του πολιτισμού...

"ΠΑΤΑΤΙΑΔΑ" - ΦΕΛΩΝΗ

Κάθε χρόνο το δεύτερο με τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στη Φελώνη γιορτάζουν...

"ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ" - ΤΟΞΟΤΕΣ

15 Αυγούστου - «Προσκύνημα στην Παναγιά»

Δημ. διαμέρ. Τοξοτών (5ήμερο). Παραδοσιακοί χοροί, λαϊκό γλέντι, ποντιακές βραδιές, Συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες στα ΣΤΕΝΑ του ΝΕΣΤΟΥ ποταμού, Εκθέσεις Βιβλίου, Θεατρικές Παραστάσεις, Θέατρο σκιών.