"ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ" - ΣΕΣΚΛΟ

Πραγματοποιείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και αποτελεί πλέον θεσμό για την περιοχή. Πρόκειται για την αναβίωση του Γάμου των Βλάχων, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, χορό και φαγητό. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία του Δημοτικού Διαμερίσματος Σέσκλου...

"ΒΡΑΔΙΑ ΑΧΛΑΔΙΟΥ" - ΜΗΛΙΕΣ

Βραδιά αχλαδιού, στο τέλος Αυγούστου, γλέντι, μοιράζονται αχλάδια.

"ΒΡΑΔΙΑ ΜΗΛΙΝΑΣ" - ΜΗΛΙΝΑ

¨Βραδιά Μηλίνας¨ Πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική

"ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΘΙΣΜΕΝΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ" - ΚΑΝΑΛΙΑ

Γιορτή Ανθισμένης Αμυγδαλιάς τον Μάρτιο.

"ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ" - ΑΧΙΛΛΕΙΟ ΠΤΕΛΕΟΥ

Πρώτο δεκαπενθήμερο Αυγούστου

"ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ" - ΧΟΡΕΥΤΟ

Τριήμερη γιορτή ελιάς τον Αύγουστο.

"ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ" - ΞΟΥΡΙΧΤΙ

Γιορτή Καστάνου, Διήμερη γιορτή, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

"ΓΙΟΡΤΗ ΚΕΡΑΣΙΟΥ" - ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ

Ιούνιος

"ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ" - ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ

Η γιορτή του κρασιού, τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Οργανώνεται από το δήμο και Αγροτικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό, 'Η Δήμητρα'. Μετά τον χαιρετισμό των επισήμων ακολουθούν αναπαράσταση του τρύγου, παραδοσιακοί χοροί από το τοπικό συγκρότημα και γλέντι

"ΓΙΟΡΤΗ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΥ" - ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ

Ιούλιος

 

Το λουκάνικο είναι το πιο γνωστό προϊόν των Σταγιατών. Από πολύ παλιά...

"ΓΙΟΡΤΗ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ" - ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ

Μάιος

Κάθε χρόνο στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Άλλης Μεριάς πραγματοποιείται η «Γιορτή Λουλουδιών». Υπάρχει έκθεση λουλουδιών από τους τοπικούς ανθοπαραγωγούς και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την ποικιλία των λουλουδιών και των χρωμάτων. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει λουλούδια σε πολύ ελκυστικές τιμές.

 

Η «Γιορτή Λουλουδιών» παραμένει ανοιχτή από το πρωί ως το βράδυ. Στο τέλος της γιορτής ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι στην κεντρική πλατεία.

"ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΗΔΩΝ" - ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ

Η Γιορτή των Μάηδων (Ιούλιος).Οι ¨Μάηδες¨, το μοναδικό λαογραφικό χορευτικό-μιμητικό έθιμο, που έχει ρίζες στη Διονυσιακή λατρεία και αναφέρεται στην αναγέννηση της φύσης και της ζωής και αναβιώνει κάθε χρόνο το καλοκαίρι (Ιούλιος) από νέους του χωριού

"ΓΙΟΡΤΗ ΜΗΛΟΥ" - ΠΟΥΡΙ ΖΑΓΟΡΑΣ

Σεπτέμβριος

"ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΠΟΝΙΟΥ" - ΔΙΜΗΝΙ

Στο Διμήνι, το οποίο φημίζεται για την παραγωγή πεπονιού, διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι η γιορτή πεπονιού. Μία βραδιά γεμάτη παραδοσιακή μουσική και χορό όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και φυσικά να δοκιμάσουν τα νόστιμα πεπόνια Διμηνίου.

"ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ" - ΚΑΤΗΧΩΡΙ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ

Τον Αύγουστο

Ο Αθλητικός – Πολιτιστικός Οργανισμός της Δημοτικής Ενότητας σε συνεργασία με τον τοπικό Αθλητικό και Εκπολιτιστικό σύλλογο Κατωχωρίου «Χειρών Κένταυρος» προσπαθούν να αναβιώσουν κάθε χρόνο, με σκοπό την διατήρηση τους, τις πατροπαράδοτες ασχολίες της περιοχής.

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Κατηχωρίου για την αναβίωση του παλιού τρόπου παραγωγής τσίπουρου με απόσταξη. Από παλιά η περιοχή φημιζόταν για το άριστης ποιότητας κρασί καθώς επίσης και για το τσίπουρο.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Κατωχωρίου από αρχαιοτάτων χρόνων οι κάτοικοι απασχολούνται με την καλλιέργεια των αμπελιών και βέβαια με την παραγωγή του τσίπουρου. Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν στους καλύτερους παραγωγούς τσίπουρου της περιοχής, τους λεγόμενους «Τσιπουράδες». Διότι πραγματικά το καλό τσίπουρο χρειάζεται τέχνη και προπαντός μεράκι. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, σιγά- σιγά, αυτή η τέχνη (παραγωγή τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο) άρχισε να παρακμάζει και να χάνεται.

Αυτήν την τέχνη αναβιώνουμε κάθε χρόνο. Γιά τον σκοπό αυτό ο Δήμος κατασκεύζει στην πλατεία του χωριού, με τις συμβουλές των ντόπιων, εγκαταστάσεις παραγωγής τσίπουρου με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.

Αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο παρακολουθεί ο επισκέπτης και γεύεται το ντόπιο τσίπουρο, που παρασκευάζεται εκείνη την στιγμή. Στη συνέχεια ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι.

"ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ" - ΜΟΥΡΕΣΙ ΠΗΛΙΟΥ

2016  5  Νοεμβρίου

3η Γιορτή Τσίπουρου

Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μουρεσιωτών Ν.Μαγνησίας

"ΓΙΟΡΤΗ ΦΙΡΙΚΙΟΥ" - ΒΥΖΙΤΣΑ ΜΗΛΕΩΝ

Σεπτέμβριος

"ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ" - ΠΟΡΤΑΡΙΑ

Ο Αθλητικός & Πολιτιστικός Οργανισμός της Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς διοργανώνει στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς «Μελίνας Μερκούρη» κάθε χρόνο, στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση παίρνουν μέρος χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες χώρες του κόσμου, δίνοντας μας μια γεύση από την δικιά τους παράδοση. Οι χορευτές είναι ηλικίας πάνω από 15 χρονών.

"ΖΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ" - ΜΗΛΙΕΣ

Φολκλορική εκδήλωση ¨Ζήστε την πηλιορείτικη παράδοση¨, στο τέλος Ιουνίου.

"ΛΕΧΩΝΙΤΙΚΑ" - ΑΝΩ ΛΕΧΩΝΙΑ

Πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων που αποτελεί την έναρξη πολιτιστικών εκδηλώσεων με την ονομασία "Τα Λεχωνίτικα", όπου πραγματοποιούνται εκθέσεις λουλουδιών, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

"ΜΗΛΙΩΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ" - ΜΗΛΙΕΣ

Μηλιώτικη βραδιά, στα μέσα Αυγούστου, γλέντι στην πλατεία με λαϊκά όργανα και χορούς από το τοπικό συγκρότημα.

"ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ" - ΠΟΡΤΑΡΙΑ

Ο Αθλητικός & Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πορταριάς διοργανώνει στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς «Μελίνας Μερκούρη» κάθε χρόνο, στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, το Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση παίρνουν μέρος χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δίνοντας μας μια γεύση από την δικιά τους παράδοση. Οι χορευτές είναι μέχρί 16 ετών.

"ΠΗΛΙΑ" - ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, τα 'Πήλια', από 24 Ιουνίου μέχρι 5 Σεπτεμβρίου, με θεατρικές παραστάσεις, εβδομάδα αφιερωμένη στο παιδί. Χορευτικά από το τοπικό συγκρότημα, εκθέσεις φωτογραφίας, μικροτεχνίας, κεντήματος, κεραμικής.

"ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ" - ΠΟΡΤΑΡΙΑ

Τ'αλευρώματα του γάμουΑναπαράσταση του πηλιορείτικου γάμου μετά το Δεκαπενταύγουστο. Το γλέντι διαρκεί τρεις μέρες.

Ο Πηλιορείτικος Γάμος αποτελείται από μια σειρά λαϊκών δρώμενων τα οποία έμμεσα προτείνουν και αναδεικνύουν την μέθεξη, την απόλυτη συμμετοχή και ταύτιση των καλεσμένων – ολόκληρου του χωριού με τους νεόνυμφους. Ένας λόγος απλός, περιπαιχτικός, ανεκτικός, ποιητικός εντέλει, και μια κίνηση που αναδεικνύει με τον ομορφότερο τρόπο.

"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ" - ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ

Πολιτιστικός Αύγουστος με εκδηλώσεις αφιερωμένες στις χαμένες πατρίδες της Μ. Ασίας.

"ΡΗΓΕΙΑ" - ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Τα 'Ρήγεια', πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, στην κεντρική αγορά, με ομιλίες, χορευτικά, από τα τρία συγκροτήματα του Συλλόγου Περιβολιωτών, στο δημοτικό σχολείο, για μεγάλους και παιδιά, συναυλίες στο χώρο της Υπέρειας Κρήνης.

"ΤΡΙΚΕΡΙΩΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ" - ΤΡΙΚΕΡΙ

Παραδοσιακός Τρικεριώτικος  Γάμος (1 Μαΐου)

"ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ" - ΚΑΤΗΧΩΡΙ

Στο Κατηχώρι πραγματοποιείται το "Φεστιβάλ Τσίπουρου", με αναπαράσταση κατασκευής τσίπουρου, παραδοσιακή μουσική χορούς και τραγούδια και φυσικά δωρεάν τσίπουρο

"ΦΙΛΙΠΠΙΔΕΙΑ" - ΜΗΛΙΕΣ

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται τα «Φιλιππίδεια». Είναι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο 'Γρηγόριος Κωνσταντάς' και περιλαμβάνουν εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.α.

"ΨΑΡΑΔΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ" - ΑΓΡΙΑ

“Ψαράδικη βραδιά” Αγριάς , μια εκδήλωση θεσμός για την Αγριά, που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία εδώ και 45 χρόνια...