ΑΡΓΟΛΙΔΟΚΟΡΙΝΘΙΑ

Mέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα, κάθε περιοχή της Ελλάδας είχε τις δικές της τοπικές ενδυμασίες, κατασκευασμένες αποκλειστικά στο χέρι. Η μοναδικότητα της κατασκευής αυτών των ενδυμάτων και τα ξεχωριστά σχέδια και στολίδια τους τόνιζαν και αναδείκνυαν το ιδιαίτερο χρώμα και την παράδοση κάθε τόπου.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 
   Οι παραδοσιακές φορεσιές της Μεσσηνίας και όλης της Πελοποννήσου έχουν μεγάλη πορεία στο χρόνο και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας. Οι ενδυμασίες του δεκάτου ογδόου και δεκάτου ενάτου αιώνα, που είναι διαδεδομένες στον τόπο μας φέρουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά αλλά και αρκετές διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή...

ΜΑΝΗ

mani1  mani2Σεμνές και αυστηρές οι γυναίκες της Μάνης. Τσεμπέρι ή τσεμπέρα δένει κάτω από το σαγόνι και κατεβαίνει έως το στήθος. Το χρώμα της τσεμπέρας ήταν ανάλογο της ηλικίας. Οι μικρότερες φορούσαν άσπρο ή κίτρινο ή ανοιχτό καφετί. Σκεπάζει το κεφάλι και το ειδικό θαλασσί κάλυμμα της κεφαλής. Υποκάμισο φαρδύ και κεντημένο στα άκρα. Φουστάνι σκούρο μπλε, μακρύ , ανοιχτό στο στήθος. Στο κατωκόρμι του το φόρεμα έχει ραμμένη μια φαρδιά κατακόκκινη φάσα.

http://www.ellinikesendymasies.gr

ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ

maniatisaΗ παραδοσιακή φορεσιά της Μάνης ήταν: βελέσι, σε σκούρο μπλε χρώμα, πουκάμισο, μακρύ και κεντημένο στα άκρα, κοντογούνι (μπόρκα ή καμιγιόλα), ζώνη, τσεμπέρι ή τσεμπέρα, πολλές φορές κεφαλογιούρι από μέσα και από πάνω το τσεμπέρι, τσαρούχια και μπελερίνα.

Το χρώμα της τσεμπέρας ήταν ανάλογο της ηλικίας. Οι μικρότερες φορούσαν άσπρο ή κίτρινο ή ανοικτό καφέ που με την ηλικία σκούραινε και γινόταν μαύρο στα γεράματα. Στο βελέσι, στο κατωκόρμι, ήταν ραμμένη μία λωρίδα κατακόκκινη, πλάτους μιας πιθαμής, το μπουγάζι...

ΜΟΥΤΑΦΙΣΣΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

moutafissa korinthiasΕίναι γνωστή σαν φορεσιά της Περαχώρας , που τη φορούσαν...

ΤΕΓΕΑ

tegea

ΤΖΟΥΜΠΕΣ - ΤΣΑΚΩΝΙΑ

Ο Τζουμπές είναι η παραδοσιακή γυναικεία ενδυμασία της Τσακωνιάς και περιγράφεται παρακάτω. Το Kείμενο είναι της Aγγελικής Xατζημιχάλη από το Λεύκωμα του Mουσείου Mπενάκη "Eλληνικαί Eθνικαί Eνδυμασίαι"

H ενδυμασία των γυναικών του Λεωνιδίου είναι εξέλιξις της άλλοτε φορουμένης από τας αρχόντισσας του Πραστού της καταστραφείσης πλουσιωτάτης πρωτευούσης της Tσακωνιάς. Aποτελείται...

ΤΣΑΚΩΝΙΑ

tsakonia1  tsakonia2Η γυναικεία τσακώνικη φορεσιά είναι πανέμορφη και πολυσύνθετη, αποτελούμενη από βαρύτιμα υφάσματα χρυσοϋφαντα, μεταξωτά. Οι Τσακώνισσες στο κεφάλι φορούν κόκκινο φέσι. Από τη μέση της κορυφής του ξεκινά κοντό κορδονάκι, που καταλήγει σε φούντα ή μπλε μεταξωτές κλωστές. Μακρύ φόρεμα, ανοιχτό στο μπούστο. Στη μέση η χρυσοκέντητη ζώστρα.

http://www.ellinikesendymasies.gr