ΕΛΕΝΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ (1917-1994)

eleni filippidiΗ Ελένη Φιλιππίδη γεννήθηκε το 1917 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν κόρη του Γεωργίου Κωτούλα που καταγόταν από τη Σιάτιστα της Δ. Μακεδονίας.
Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
από το οποίο πήρε το 1939 δίπλωμα βιολιού. Ασχολήθηκε παράλληλα με τη λαογραφία και παρακολούθησε τα μαθήματα του καθηγητή Λαογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Στίλπωνα Κυριακίδη, ενώ συνδέθηκε με θερμή φιλία με τη μεγάλη λαογράφο Αγγελική Χατζημιχάλη. Θήτευσε επίσης στα εργαστήρια ζωγραφικής του Χρήστου Λεφάκη και του Πολύκλειτου Ρέγγου.
Ο γάμος της με τον Γεώργιο Φιλιππίδη την έφερε στην Αλεξανδρούπολη ,όπου κυρίως τη μεταπολεμική περίοδο πρόσφερε εξαιρετικές κοινωνικές, πνευματικές και φιλανθρωπικές υπηρεσίες μέσω του Συλλόγου Κυριών και Δεσπονίδων Αλεξανδρούπολης και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ωδείου (του οποίου διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος), του παραρτήματος της «Τέχνης» και της Βιβλιοθήκης του Θρακικού Κέντρου στην πόλη.
Ίδρυσε την Ταπητουργική Σχολή του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων, στην οποία δεκάδες νέες της Θράκης διδάχθηκαν την τέχνη του υφαντού και του χαλιού πάνω σε δικά της σχέδια εμπνευσμένα από την πλούσια θρακική παράδοση.
Μια άλλη πολύ σημαντική δραστηριότητά της ήταν η συλλογή λαογραφικού υλικού και η μελέτη της ενδυμασίας των Σαρακατσάνων της Θράκης , σε μια εποχή που η σαρακατσάνικη φορεσιά όπως και οι άλλες τοπικές ενδυμασίες δεν χρησιμοποιούνταν πλέον. Με πολύχρονη έρευνα και συχνές μεταβάσεις στα τσελιγκάτα των Σαρακατσάνων, η ακούραστη λαογράφος συγκέντρωσε πλούσιο υλικό για τη ζωή και τον πολιτισμό τους που παρουσίασε σε διάφορες δημοσιεύσεις της.
Για τη συμβολή της στη μελέτη και τη διάσωση της σαρακατσάνικης τέχνης και παράδοσης και για την κοινωνική της δράση η Ελένη Φιλιππίδη βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και τοπικούς φορείς.
Η πλούσια συλλογή της παραχωρήθηκε από την οικογένειά της στο Σύλλογο Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ν. Έβρου με σκοπό να εκτεθεί στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Το Ιστορικό Μουσείο τιμώντας τη σπουδαία ερευνήτρια και την προσφορά της στη λαογραφική επιστήμη και στον τόπο και εκτιμώντας τη σημασία της πολύτιμης λαογραφικής της συλλογής διαθέτει αυτό τον χώρο των ....τ.μ. για να την παρουσιάσει όσο καλύτερα γίνεται, σύμφωνα με τη σχετική μουσειολογική μελέτη.
http://www.ismo.gr

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα