"ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΚΟΠΕΛΑ" - ΣΚΥΡΟΣ

Με την αρχή του Τριωδίου και κάθε Σαββατοκύριακο των ημερών της Αποκριάς, το έθιμο του νησιού θέλει το "γέρο" και την "κοπέλα" να βγαίνουν στους δρόμους και να δίνουν μία ξεχωριστή εικόνα των ημερών. Ο "γέρος" φοράει μία χοντρή μαύρη κάπα, άσπρη υφαντή βράκα και έχει στη μέση του 2-3 σειρές κουδούνια, το βάρος των οποίων μπορεί να φτάσει και τα 50 κιλά. Το πρόσωπο του...

"ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ" - ΚΡΕΜΑΣΤΟΣ

kremastos zoodoxou pigis

Κατά το έθιμο αυτό, που κρατήθηκε ζωντανό μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 70, την παραμονή της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής, όλα τα μαγαζιά του χωριού, μαζί με τους κατοίκους, κατέβαιναν στη Μονή Κλιβάνου και έστηναν ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της περιοχής. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και στήνονταν στη σειρά αμέτρητες σούβλες με αρνιά για όλους τους παριστάμενους. Το βράδυ, ο κόσμος έστρωνε βελέντζες στο χορτάρι και κοιμόταν στην ύπαιθρο, για να ξυπνήσει την επόμενη μέρα και να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία.

"ΚΑΖΑΝΙΤΣΑ" - ΛΟΥΤΣΑ

kazanitsaΚάθε χρόνο, την Δευτέρα του Πάσχα, γίνεται στην Λούτσα το έθιμο της ¨Καζανίτσας¨ . Το έθιμο της ¨Καζανίτσας¨, που έχει τις ρίζες του στην αγροτική και ποιμενική ζωή, εμφανίζεται με διάφορες παραλλαγές σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Τις παραμονές του Πάσχα, λοιπόν, στην Λούτσα, σφάζονται ζώα σε διάφορα σπίτια του χωριού και προσφέρονται για την αναβίωση του εθίμου αυτού. Τα χαράματα της Δευτέρας του Πάσχα άνδρες και γυναίκες του χωριού ξεκινούν για το γνωστό μεταβυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που κτίστηκε τον 16ο αιώνα...

"ΚΑΖΑΝΙΤΣΑ" - ΝΕΡΟΤΡΙΒΙΑ

kazanitsa nerotrivia

Συνεχίζοντας το έθιμο παραμονή του Αγίου Δημητρίου ο Πολιτιστικός & Εξωραιστικός Σύλλογος Νεροτριβιάς έβαλε από νωρίς τα καζάνια στη φωτιά και το μαγείρεμα συνοδεύτηκε από γλέντι μελών και φίλων του συλλόγου όπου παρευρέθησαν για να βοηθήσουν.
Μετά το πέρας του εσπερινού στο Εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου προσφέρθηκε κρέας με μακαρόνια στους πιστούς.

"ΚΕΣΚΕΣΙ" - ΑΝΩ ΜΑΜΟΥΛΑ

keskesi ano mamoula

Στον οικισμό με τα ελάχιστα πλέον κατοικήσιμα σπίτια, βρίσκεται ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όπου την παραμονή 5 Αυγούστου και ανήμερα της εορτής, στις 6 Αυγούστου, έγινε παραδοσιακό πανηγύρι. Στις 5 Αυγούστου τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός.

"ΚΛΗΔΟΝΑΣ" - ΜΑΡΜΑΡΙ

Την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού στις 23 του Ιούνη, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται στο σύλλογο γυναικών, όπου αναθέτουν σε κάποια ή σε κάποιες από αυτές να φέρουν από το πηγάδι ή την πηγή το “αμίλητο νερό”. ..

"ΟΒΡΙΟΣ" - ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ

Παλιό Μικρασιάτικο έθιμο που γίνεται το πρωί του Μ. Σαββάτου. Γίνεται περιφορά του Ιούδα και στην συνέχεια, ακολουθεί το κάψιμό του.

"ΠΙΠΕΡΙΑ" ΣΤΙΣ ΡΟΒΙΕΣ

Η 'Πιπεριά', πανάρχαιο πρωτομαγιάτικο έθιμο, επίκληση για βροχή. Στολίζουν τον 'Πίπερο' (νέο άντρα) με λουλούδια και γυρίζουν τα σπίτια τραγουδώντας και συγκεντρώνοντας χρήματα για το βραδινό γλέντι ή για κάποιο έργο στο χωριό.

ΑΠΟΚΡΙΑ ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ

 

 Τα έθιμα της Στενής για την περίοδο από τις Αποκριές έως και του Θωμά είναι παρόμοια με εκείνα της υπόλοιπης Ελλάδας. Εντούτοις, υπάρχει το στίγμα της περιοχής, όπως φανερώνουν μικροδιαφορές στα χαρακτηριστικά των εθίμων καθώς και σε παραλλαγές κάποιων τραγουδιών...