"ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΑΠΗΣ-ΕΘΙΜΟ ΑΓΩΝΩΝ" - ΣΤΕΦΑΝΙ

agapi stefani korinthiasΗ Ομάδα Νέων Στεφανίου διοργανώνει το έθιμο των αγώνων (τρέξιμο-λιθάρι) στη γιορτή της Αγάπης (Πάσχα)

"ΜΠΟΥΛΟΥΓΟΥΡΙ" - ΠΕΡΑΧΩΡΑ

boulougouri peraxora

Στις 6 Δεκεμβρίου στο εκκλησάκι του Αγ.Νικολάου στο Ηραίον της Περαχώρας γίνεται ιερό πανηγύρι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Το πανηγύρι αυτό είναι μοναδικό καθώς λαμβάνει χώρα το πατροπαράδοτο έθιμο του "Μπουλουγουριού".

 Το "μπουλουγούρι" έχει τις ρίζες του στις κοινές τράπεζες,στα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Την ημέρα αυτή βράζουν το Μπουλουγούρι (κομμένο στάρι) σε καζάνι.Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας το προσφέρουν δτους προσκυνητές.Το μπουλουγούρι είναι ένα ιδιαίτερα εύγευστο και χορτασικό φαγητό.Συνοδεύεται από κάποιο μεζεδάκι και άφθονο κρασί.Ακολουθεί γλέντι με χορό και τραγούδι.

"Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΜ" - ΣΟΦΙΚΟ

Πρόκειται για τον χορό των ημερών του Πάσχα (Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη) όπου όλοι οι κάτοικοι του Σοφικού συγκεντρώνονται στη πλατεία του Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας τραγουδούν και χορεύουν. Ο χορός παλιότερα κρατούσε μια εβδομάδα. Οι στίχοι των τραγουδιών...

"ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΡΗΣ" - ΝΕΜΕΑ

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, οι κάτοικοι της Νεμέας βάζουν πλαστικά κλαδιά πάνω από τα τζάκια, σκεπάζουν τα γλυκά με αλουμινόχαρτο και πλένονται καλά για να μην τους κατουρήσουν οι καλικάντζαροι. Το πρωί των Χριστουγέννων, μετά την εκκλησία, η έφηβη κόρη της οικογένειας σερβίρει σε πιατέλα τα παραδοσιακά γλυκά της Νεμέας (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, γλυκά κουταλιού… κλπ) και προσφέρει λικέρ στον άνδρα της οικογένειας.