"ΑΕΡΟΣΤΑΤΑ" - ΛΕΩΝΙΔΙΟ

LeonidioPasxa3Το ξεχωριστό χρώμα το δίνει το πέταγμα των "αερόστατων" το βράδυ της ανάστασης,ένα έθιμο που απαντάται μόνο στη πόλη αυτή και αναβιώνει κάθε χρόνο. Πρόκειται για ένα από τα μοναδικά και πιο φαντασμαγορικά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας.
Με το Χριστός Ανέστη από τις πέντε ενορίες παίρνουν φωτιά οι κολλημάρες των αεροστάτων, οι ποτισμένες...

"ΑΛΩΝΙΣΜΑ"

alonismaarkadiaΤο Δεκαπενταύγουστο και με τήν ευκαιρία της εορτής τής Παναγίας, γίνονται πολλές εκδηλώσεις στο Βαλτεσινίκο (ή Βαλτετσίνικο), με κυριότερη την αναπαράσταση τού παραδοσιακού αλωνίσματος που καθιερώθηκε τό 1998 και από τότε αναβιώνει κάθε χρόνο στις 16 Αυγούστου...

"ΚΟΥΤΣΟΦΛΕΒΑΡΟΣ" - ΤΕΓΕΑ

Την τελευταία ημέρα του Φλεβάρη,πηγαίνετε στην Τεγέα Αρκαδίας.Εκεί ίσως ιδείτε ακόμη κάποια παιδιά, μετά την δύση του ηλίου, να μαζεύονται σε ομάδες, να βαστούν τροκάνια, κουδούνια και τενεκέδες- ή ό,τι άλλο μπορεί να προξενήσει κρότο ή θόρυβο και μπορεί έτσι να τρομάξει - και να τα κτυπούν δυνατά... Να αλαλάζουν σαν δαιμονισμένα... Να γυρίζουν τους δρόμους του χωριού... Και να σταματούν έξω από τα σπίτια... Μεγαλύτερη στάση έκαμαν στα σπίτια κουτσών, ή όποιων είχαν «πειραγμένο» πόδι. Ήθελαν να πείσουν έναν κουτσό να γίνει αρχηγός τους. Έστω μόνο για μια ημέρα,έστω μόνο για λίγη ώρα! Κι όταν αυτό δεν γινόταν πάντα, κάποιος προσποιείτο τον κουτσό αρχηγό, τον ονομάτιζαν Κουτσοφλέβαρο, και το παιδικό μπουλούκι υπ’ αυτόν τριγύριζε το χωριό έως ότου νυχτώσει...Και σαν έπεφτε η νύχτα για τα καλά,ξέβγαζαν τον Κουτσοφλέβαρο μέχρι τις δυο άκρες της δημοσιάς, και τον αποστράτιζαν έξω από το χωριό...Έτσι πια θα έφευγε ο κρυομηνάς και θα ερχόταν σιγά-σιγά η καλοκαιριά στο χωριό και την ζωή τους...

"ΜΑΚΑΡΟΝΑΣ" - ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

Στην Δημητσάνα διοργανώνονται και αποκριάτικες εκδηλώσεις με την αναβίωση του εθίμου του Μακαρονά. Το Κάψιμο του Μακαρονά είναι ένα πολύ παλιό έθιμο που πραγματοποιείται την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Δήμος προσφέρει δωρεάν στολές στους μαθητές και του δημότες, προκειμένου να συμμετάσχουν στο έθιμο. ..

"ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΛΩΝΙΣΜΑ" - ΒΑΛΤΕΤΣΙΝΙΚΟ

Στο χωριό που διοικητικά ανήκει στο Δήμο Κλείτορος του Νομού Αρκαδίας, αναβιώνει κάθε χρόνο τον Αύγουστο η αναπαράσταση του παραδοσιακού αλωνίσματος πού παρακολουθείται από πολύ κόσμο στα πλαίσια και των άλλων εκδηλώσεων του Δεκαπενταυγούστου που διοργανώνονται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

"ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΙ-ΓΙΩΡΓΗ ΤΗΣ ΝΕΣΤΑΝΗΣ"

Μεγάλη γιορτή για τη Νεστάνη και όλη την περιοχή της Μαντινείας είναι το πανηγύρι του Αη Γιώργη, όπου αναβιώνει μια ωραία διατηρημένη λαϊκή παράδοση, απόηχο των πανάρχαιων παραδόσεων της περιοχής, όπου κατά την αρχαιότητα λατρεύονταν ιδιαίτερα ο Ίππιος Ποσειδώνας, θεός χθόνιος, και η Δήμητρα θεά της βλάστησης και της καρποφορίας. Ένα πλήθος ντόπιων πολύχρωμο, φανταχτερό και ακούραστο ανεβαίνει και κατεβαίνει τα 400 μ. του υψώματος του Γουλά πάνω από την Νεστάνη, όπου είναι το ξωκκλήσι του Αη-Γιώργη, χορεύοντας σαν μέλη Χορού αρχαίας τραγωδίας. ..