ΓΙΑ ΒΡΕΞ΄ ΑΠΡΙΛΗ Μ΄ - ΛΙΜΕΝΑΡΙΑ ΘΑΣΟΥ

Loading...Please wait.

Στα Καλύβια Λιμεναρίων Θάσου, ζωντανεύει ένα κομμάτι της παράδοσης μας, που κυλά σαν ποτάμι αστείρευτο από γενιά σε γενιά. Το « Για βρέξ' Απρίλη μ'», είναι ένας τελετουργικός χορός με συνοδεία τραγουδιού, κατά τον οποίο γίνεται επίκληση στον Απρίλη, στη Φύση, και ουσιαστικά στο Θεό, για τη ζωoδότρα ανοιξιάτικη βροχή.

Τελείται σήμερα σ' ένα τόπο και μια περιοχή- που σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες - έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων, κι είν’ ο τόπος που πατάμε...

Πρόκειται για ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στην αρχαιότητα, στην Διονυσιακή λατρεία και στον Ορφισμό που αποτέλεσε το υπόστρωμα της. Η τέλεση του έχει πολλά χαρακτηριστικά των Διονυσιακών γιορτών:
 

•  ο κυκλικός χορός που συμβολίζει την αέναη ανακύκλωση της ζωής

• η επίκληση στο θεό για βροχή που είναι ουσιαστικά μια επίκληση για ευόδωση της βλάστησης
•  η γυναίκα ως κορυφαία του χορού, σύμβολο της γονιμότητας

το γλέντι και η χαρά, γιατί ο Διόνυσος είναι ο κατ' εξοχήν θεός του γλεντιού, όπως τον αναφέρει ο Ευριπίδης.

Μα οι αρχαίοι προγονοί μας λες και το 'ξεραν κι άφησαν θέση για τον άγνωστο θεό. Κι η παράδοση μας πιάστηκε απ' αυτή θέση και τη χρησιμοποίησε όπως κι ο Απόστολος Παύλος κι έτσι όλα αυτά πέρασαν μ' έναν θαυμαστό τρόπο, όμορφα. ομαλά, στη χριστιανική μας παράδοση, αφομοιώθηκαν και έφτασαν ως τα σήμερα.


Στους αιώνες που πέρασαν πολλές δραστηριότητες των ανθρώπων άλλαξαν, μα το νερό παραμένει η πηγή της ζωής για τον άνθρωπο και ούτως ή άλλως ήταν είναι και θα είναι πηγή ζωής για τη φύση. Το νερό για τη Θάσο είναι αυτό που της χαρίζει καρπερά χώματα, πλούσια βλάστηση είναι η αιτία που κάνει αυτό το νησί να ξεχωρίζει, προικίζοντας το με μια ιδιαίτερη ομορφιά.


Σήμερα στο τόπο μας- αν και η γεωργία απασχολεί σήμερα λιγότερους κατοίκους απ' ότι παλιότερα, αν και λιγότεροι ενδιαφέρονται για τις ελιές και τα κλήματα- έχουν προστεθεί νέες δραστηριότητες εξίσου υδροβόρες κι οι ανάγκες για νερό είναι ακόμη μεγαλύτερες από ότι στο παρελθόν. Μεγαλύτερη όμως συμβαίνει να είναι και η ανάγκη των ανθρώπων να ξεφύγουν από την αγχώδη καθημερινότητα, να βρεθούν όλοι μαζί, να χαρούν και να γλεντήσουν. Να γιατί, η σημερινή παράδοση δεν είναι μια συνήθεια -γιατί η συνήθεια χάνεται. Αντίθετα, το «Για βρέξ' Απρίλη μ'» , είναι ζωή ! Είναι ένα κομμάτι της δικής μας ζωής!

http://tokastro-limenaria.gr

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα