"ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ" - ΛΑΒΔΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Η διαδικασία και ο τρόπος εκτέλεσης του εθίμου της περιφοράς των εικόνων

Την Τρίτη ημέρα του Πάσχα η λειτουργία γίνεται στο εκκλησάκι του Άγίου Αποστόλου...

 

Που βρίσκεται 800 μέτρα έξω από το χωριό. Το πρωί της τρίτης τα παιδιά συγκεντρώνονται στην εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Γεώργιο. Κάθε παιδί παίρνει από μια εικόνα δίνοντας ένα συμβολικό ποσό στον επίτροπο της εκκλησίας, κάποιος από τα παιδιά που ορίζεται αρχηγός παίρνει τη σημαία της εκκλησίας.

Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία βγαίνουν από το νάρθηκα και διατάσσονται σύμφωνα με την ιεραρχία.

Με πρωτοπόρο αυτόν που κρατάει τη σημαία τα παιδιά ξεκινούν ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη. Περνούν από τα χωράφια του χωριού για να τα αγιάσουν με αποτέλεσμα να αποδώσουν καλή σοδειά. Στη μέση της διαδρομής τα παιδιά κάνουν μια στάση για να στολίσουν τις εικόνες με στεφάνια που φτιάχνουν από ανθισμένα δέντρα και αγριολούλουδα της εποχής. Στη συνέχεια ανηφορίζουν για το εκκλησάκι έτσι ώστε να φτάσουν εκεί την ώρα που θα τελειώνει η λειτουργία. Στη ράχη της εκκλησίας που ονομάζεται το τους περιμένει ο εκκλησιαστικός επίτροπος και τους τοποθετεί σε σειρά, σύμφωνα με τη σημασία της κάθε εικόνας. Έτσι τα παιδιά κατηφορίζουν από το στενό φιδωτό μονοπάτι στο οποίο είναι ξαπλωμένα μικρά παιδιά, σε απόσταση ενός μέτρου το ένα με το άλλο, για να περάσουν από πάνω τους τα παιδιά με τις εικόνες.

Αυτό θα τους βοηθήσει σύμφωνα με την παράδοση να μεγαλώσουν. Στη συνέχεια τα παιδιά με τις εικόνες κάθονται μπροστά στην εκκλησιά για να τις προσκυνήσουν οι χωριανοί.

Μετά ακολουθεί η δημοπρασία της εικόνας έναντι κάποιου χρηματικού ποσού, δηλ αυτός που θα δώσει περισσότερα χρήματα παίρνει την εικόνα, και σύμφωνα με ο έθιμο βρίσκεται υπό την προστασία της. Τα χρήματα αυτά μένουν στην εκκλησία για διάφορες ανάγκες Τα παιδιά με τις εικόνες πηγαίνουν στο χοροστάσι και τοποθετούν τη σημαία στο κέντρο και γύρω από αυτήν στηρίζουν τις εικόνες. Εκεί οι χωριανοί πιάνουν χορό κατά τον ίδιο τρόπο που χορεύουν και τη Δευτέρα του Πάσχα.

http://www.lavda.gr

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα