"ΑΡΓΙΝΑΡΑ" - ΤΗΝΟΣ

Στην Τήνο,την Κυριακή των Βαίων,τα παιδιά τριγύριζαν στους δρόμους κρατώντας μαζί με το στεφάνι τους την «αργινάρα», μια ξύλινη ή και σιδερένια ροκάνα που τη στριφογύριζαν με δύναμη. Όταν έφταναν στη θάλασσα πετούσαν στο στεφάνι στο νερό.

"ΒΑΓΙΑ" - ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ

«Πεντάλoφoς τρανό χωριό
στo Tρίγωνo χτισμένo»

Έτσι αρχίζει τo γνωστό, κυρίως για τoυς Πενταλoφιώτες, τραγoύδι πoυ αναφέρεται στo χωριό τoυς αλλά και στoυς κατoίκoυς τoυ. O Πεντάλoφoς, χωριό της επαρχίας Oρεστιάδoς, είναι ένα από τα δεκαεπτά χωριά τoυ Τριγώνoυ (Βόρειoυ Έβρoυ). Oι κάτoικoί τoυ είναι περήφανoι για την κωνσταντινoυπoλίτικη καταγωγή τoυς. Τo Tρίγωνo έχει 17 χωριά: Πλάτη, Ελιά, Πεντάλoφoς, Πετρωτά, Δίκαια, Δίλoφoς, Πάλλη, Κριός, Άρζoς, Καναδάς, Σπήλαιo, Κόμαρα, Θεραπειό, Μηλιά, Μαράσια, Oρμένιo και Φτελιά. ..

"ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ" - ΚΟΡΗΣΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

lazarines korissosΛΑΖΑΡΙΝΕΣ. Το έθιμο αυτό αναβιώνει κάθε χρόνο στην Kορησό Καστοριάς την Κυριακή των Βαΐων. Παρέες αποτελούμενες από κορίτσια, ντυμένες νύφες και παράνυφες, ξεκινούν από τις γειτονιές τους και φθάνουν στο ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου. Εκεί γυρίζουν τρεις φορές τον ναό,και στην συνεχεία τραγουδούν και χορεύουν, το εθιμο αυτό αναβιώνει πολλά χρονια στην κορησό. Με τις εκδηλώσεις αυτές καλωσορίζουν την Άνοιξη.

"ΡΟΔΑΝΗ" - ΚΑΣΤΟΡΙΑ

rodani2Πρόκειται για μια ξύλινη χειροκίνητη κούνια με δύο ή τέσσερα καθίσματα που ανεβοκατεβαίνουν με τη βοήθεια ενός ατόμου. Η προέλευση της Ροδάνης είναι πανάρχαια - οι κούνιες ήταν τελετουργικά στοιχεία της δεύτερης μέρας των Ανθεστηρίων...

"ΣΤΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΒΑΓΙΑ ΦΟΙΝΙΚΩΝ" - ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

stavroi vagia santoriniΒάγιο είναι ο νέος βλαστός που βγαίνει από τα δένδρα της άνοιξης, εποχή που πάντα πέφτει η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα του Χριστού μας!
Έτσι, μόνο στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, προσδιορίζεται το ποια βάγια πήρε ο όχλος για να προϋπαντήσει τον Ιησού, γράφοντας «τα βάγια των φοινίκων», που από παλιά συμβόλιζαν την βασιλική δόξα!
Την Κυριακή αυτή, κάθε τόπος την εορτάζει με τη δική του μεγαλοπρέπεια και μάλιστα έχει και τα δικά του βάγια που είναι σύμφωνα με τη χλωρίδα του τόπου του...

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα