"ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ" - ΕΛΑΤΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

kavel1658 42Το διήμερο, Σάββατο και Κυριακή του Θωμά, αναβιώνει το έθιμο της μετάβασης των καβαλάρηδων της Ελάτης στο μοναστήρι της Ζάβορδας, για την παραλαβή των λειψάνων του Αγίου Νικάνορα και τη μεταφορά τους στο χωριό για προσκύνημα. 

Ιστορικά είναι αποδεδειγμένη η σχέση της Ελάτης με το μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα, με τη ζωή...

"ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ" - ΖΥΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Εδώ και 35 χρονια,από την ιδρυση δηλαδη του ποντιακου συλλογου του Ζυγου Καβαλας,κάθε Κυριακη του Θωμα γινεται η αναπαρασταση ποντιακου γαμου.

Ο γαμπρός και η νύφη αυτές τις μέρες δεν πολυσυνταντιούνται. Το σουμάδεμα (αρραβώνας) έγινε πριν από λίγο καιρό. Η μητέρα του γαμπρού είχε βολιδοσκοπήσει ήδη τη νύφη σ’ ένα τοπικό γλέντι. Έστειλε τότε τον καλύτερο φίλο του γιου της να σταθεί δίπλα της. Έτσι γνωρίστηκαν. Μετά, οι προξενήτρες επισκέφθηκαν...

"ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΣΑ ΤΑΦΙΑ"

sa tafiaΤου Θωμά σα Ταφία. Την Κυριακή του Θωμά οι  Έλληνες του Πόντου τιμούσαν τους νεκρούς τους, με ένα ιδιαίτερο έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.

Πίστευαν ότι ο ψυχές των νεκρών ανεβαίνουν από τον Άδη την ημέρα της Ανάστασης για να παραμείνουν ως την ημέρα του Αγίου Πνεύματος. Έτσι την Κυριακή του Θωμά...

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα