"ΒΙΖΙΤΕΣ"

Την αλλαγή του χρόνου θα υποδεχτούν με τουφεκιές, και ακολουθεί ότι γίνεται συνήθως στις γιορτές στα Ψαρά, χορός.
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς οι άνδρες του χωριού θα βγουν στις «βίζτες» δηλαδή θα γυρίσουν όλα τα σπίτια του χωριού για να ευχηθούν την καλή χρονιά. Στα σπίτια τους περιμένουν οι νοικοκυρές όπου θα τους υποδεχθούν στην τραπεζαρία για να τραταριστούν από το Αϊ-Βασιλιάτικο τραπέζι το οποίο έχει κουραμπιέδες φοινίκια ξηρούς καρπούς και πολλά άλλα.

"ΚΑΒΟΥΡΝΤΙΣΤΟ"

Τα ξημερώματα των Χριστουγέννων στις 2π.μ. χτυπάει η καμπάνα και η λειτουργία διαρκεί έως τις 5π.μ. Γυρνώντας στο σπίτι οι νοικοκυρές θα φτιάξουν ή έχουν ήδη έτοιμο το "καβουρντιστό" για να φάει όλη η οικογένεια ( τα ξημερώματα).

Το καβουρτιστό, είναι μικρά κομμάτια χοιρινού, συνήθως ντόπιο, βρασμένα σε λίγο νερό σ΄ ένα τηγάνι,μόλις φύγει το νερό, τσιγαρίζονται στο ίδιο τους το λίπος. Μετά προσθέτουν αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.

"ΚΑΛΑΝΤΑ"

Παραμονή Χριστουγέννων τα αγόρια και μόνο, βγαίνουν στα κάλαντα γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν "Καλήν εσπέρα άρχοντες…"

Το ίδιο βράδυ στις 2 τα μεσάνυχτα σημαίνει η καμπάνα του χωριού. Για κάποιους...

"ΚΑΡΑΒΙ"

kalanta psara1"Το έθιμο της περιφοράς του καραβιού την παραμονή της πρωτοχρονιάς το βράδυ, είναι παλιό έθιμο των Ψαριανών και προέρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια.Υπήρχε σαν έθιμο πριν την καταστροφή του νησιού από τους Τούρκους. Τα χρήματα που συγκεντρώνονταν (την εποχή εκείνη ήταν πολλά) η βουλή των Ψαρών τα διέθετε για...

"ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ"

stefania psara1 Πριν τα Χριστούγεννα, όταν γίνονται τα γλυκά, οι νύφες φτιάχνουν τους νυφικούς κουραμπιέδες και τα στεφάνια, που γίνονται από τη ζύμη του κουραμπιέ, φτιάχνουν δηλαδή
περίτεχνα σχέδια σχηματίζοντας δύο μικρά στεφάνια, τα ψήνουν , τα αχνίζουν (με άχνη ζάχαρη ) και τα ενώνουν με μια γαλάζια κορδέλα. Σε μια σκουτέλα (μεγάλη πιατέλα) βάζουν τους κουραμπιέδες και πάνω στην κορυφή τοποθετούν τα στεφάνια και τα πηγαίνουν στην πεθερά, η οποία τους μοιράζει στους συγγενείς, ενώ τα κομμάτια από τα στεφάνια τα μοιράζει στις ανύπαντρες κοπέλες.

"ΤΟ ΑΛΑΝΙ"

alani psaraΤο αλάνι ένα έθιμο σχεδόν ξεχασμένο, άρχισε πάλι να αναβιώνει τα τελευταία χρόνια χάρη στο Σύλλογο.Όλοι μαζεύονται σε μια μεγάλη πλατεία (αλάνι), τοποθετούν τα τραπέζια σε κυκλική διάταξη, αφήνοντας χώρο...

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα