"ΑΪ ΓΙΑΝΝΗΣ" - ΑΦΥΤΟΣ

(24 η Ιουνίου)

Την παραμονή του Αϊ Γιαννιού τα ανύπαντρα κορίτσια του χωριού, έκοβαν γκαγκάνια (αγριαγκινάρες - γαϊδουράγκαθα) και τα καίγαν, κατόπιν τα πετούσαν στα κεραμίδια και περίμεναν να δουν αν ανθίσουν. Αν...

"ΑΛΟΓΟΔΡΟΜΙΕΣ" - ΣΥΚΙΑ

Στην παραλία της Συκιάς, στη Χαλκιδική, διοργανώνεται την τρίτη ημέρα του Πάσχα Αλογοδρομίες στο δημοτικό κάμπινγκ «μύλοι». Οι Αλογοδρομίες είναι ένα έθιμο που έχει βαθιά τις ρίζες του στο χρόνο και αναβιώνει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια...

"ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΑΡΑΔΕΣ"

fotarades

Σε πολλά χωριά της Χαλκιδικής αναβιώνει ακόμη και σήμερα το έθιμο των Φωταράδων. Ο Βασιλιάς που είναι φορτωμένος με κουδούνια ανοίγει τον χορό και τον ακολουθούν οι Φωταράδες, οι πιστοί του υπήκοοι με ξύλινα σπαθιά, που προσπαθούν να αποτρέψουν οποιονδήποτε προσπαθεί να κλέψει ένα λουκάνικο που στήνεται στην πλατεία του χωριού.

"ΓΟΥΡΝΟΧΑΡΑ" - ΑΦΥΤΟΣ

Πρόκειται για έθιμο που αναβιώνει την 3η ημέρα των Χριστουγέννων και περιλαμβάνει το σφάξιμο γουρουνιών και διάφορα έθιμα που σχετίζονται με αυτό.

"ΓΟΥΡΝΟΧΑΡΑ" - ΣΤΑΝΟΣ

Πρόκειται για έθιμο το οποίο βασίζεται στη συνήθεια που είχαν οι περισσότερες οικογένειες παλιότερα και αφορούσε την εκτροφή ενός γουρουνιού, το οποίο σφαγιαζόταν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Γύρω από κάθε γουρούνι συγκεντρώνονταν συγγενείς...

"Η ΚΟΥΤΣΜΑΝΟΥΣ" - ΑΡΝΑΙΑ

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο σημαντικότατο έθιμο «Η Κούτσμανους», που πρωτοεμφανίστηκε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και η ονομασία αυτή πιθανόν προέρχεται από την παραφθορά...

"ΚΑΜΗΛΑ" - ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ

kamila galatista

Στην Γαλάτιστα κάθε χρόνο τηρείται το έθιμο της καμήλας που στολίζεται μετά τον αγιασμό των υδάτων. Το έθιμο έχει την βάση του σε ένα πραγματικό γεγονός, καθώς στα τέλη του 19ου αιώνα, ο γιος του Τούρκου επιτρόπου είχε απαγάγει μια όμορφη κοπέλα. Ο αγαπημένος της, για να την πάρει πίσω, έστησε γιορτή για να μπει στο σπίτι, έφτιαξε ένα ομοίωμα καμήλας κάτω από το οποίο κρύφτηκαν οι φίλοι του, κι αφού φυγάδευσαν την κοπέλα κάτω από την καμήλα, την πάντρεψαν με τον αγαπημένο της πριν

"ΚΑΝΤΑΡΙ" - ΑΡΝΑΙΑ

Το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα αναβιώνει στην Αρναία ένα παλαιότατο έθιμο με την ονομασία «Καντάρι». Πρόκειται για  μια μεγάλη ζυγαριά, το καντάρι, το οποίο κρεμούν οι κάτοικοι στον αιωνόβιο πλάτανο στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στη ζυγαριά αυτή ζυγίζουν τον κόσμο, κυρίως αυτούς που έχουν αυξημένο βάρος.

"ΚΟΥΝΙΑ" - ΣΤΑΝΟΣ

kounia stanosΤη δεύτερη ημέρα του Πάσχα μαζεύονταν παρέες αγοριών και κοριτσιών, έπαιρναν σχοινιά και πήγαιναν σε μεγάλα δέντρα και έκαναν κούνιες.

Όταν ανέβαινε κορίτσι, έλεγαν το παρακάτω τραγούδι:
Στα ψηλά τα παραθύρια κόρη κάθεται
και γυαλί κρατεί στα χέρια και γυαλίζεται...

"ΜΑΥΡΟ ΑΛΩΝΙ" - ΙΕΡΙΣΣΟΣ

Κάθε Τρίτη μέρα του Πάσχα, λιτανεία που ξεκινά από την κεντρική εκκλησία της Ιερισσού, με την εικόνα της Αναστάσεως, τα λάβαρα, τους ιερείς και την εθνική μας σημαία επικεφαλής, πορεύεται με ψαλμωδίες και τον ήχο του ξύλινου σήμαντρου, στην θέση «Αλώνι» του τέως...

"ΝΥΧΤΕΡΙΑ"

Την παραμονή του Αϊ Γιαννιού τα ανύπαντρα κορίτσια του χωριού, έκοβαν γκαγκάνια (αγριαγκινάρες - γαϊδουράγκαθα) και τα καίγαν, κατόπιν τα πετούσαν στα κεραμίδια και περίμεναν να δουν αν ανθίσουν. Αν άνθιζαν το πρωί ήταν σημάδι ότι θα παντρεύονταν αυτόν που θέλαν. Παίρναν νερό από το πηγάδι και λέγανε στιχάκια όπως:..

"ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΚΙΟΣΚΙ" - ΑΡΝΑΙΑ

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα αναβιώνει στην πόλη το έθιμο «Πασχαλινό κιόσκι». Οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία και μοιράζουν στους διερχόμενους κόκκινα αυγά, τσουρέκια και πίτες και εύχονται «Χριστός Ανέστη» και «Χρόνια Πολλά». Στη διαδικασία συμμετέχει και το παιδικό τμήμα του χορευτικού του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου.

"ΠΙΠΕΡΟΥ" - ΙΕΡΙΣΣΟΣ

piperoy ierissosΤο έθιμό της «Πιπερούς» αναβίωνε σε περιόδους ανομβρίας ή ασθενειών των καλλιεργειών. Πρόκειται για έναν εαρινό αγιασμό, μία πομπή, κυρίως γυναικών, όπου προεξάρχει η φυτομορφική μεταμφίεση της «Πιπερούς».
Μια γυναικά με το σώμα καλυμμένο με φύλλα από βούζια ή αγκινάρες και μαντήλι στο κεφάλι που το σκεπάζει ένα μπακράτσι (μεταλλικό μικρό δοχείο) .
Η πομπή γυρνούσε...

"ΣΟΥΣΣΑΡΙΤΣΑ" - ΑΡΝΑΙΑ

Το έθιμο «Σουσσαρίτσα» είναι διαγωνισμός για παιδιά, αλλά και για ενήλικες. Διοργανώνεται την ημέρα αυτή στο άλσος της Αγίας Παρασκευής Αρναίας. Οι διαγωνιζόμενοι, αφού χωριστούν σε αντίπαλες ομάδες, κάνουν ρίψεις κόκκινων αυγών στο χορτάρι. Νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα πετάξει το αυγό όσο πιο μακριά γίνεται χωρίς αυτό να σπάσει.

"ΤΟ ΜΕΛΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ" - ΑΡΝΑΙΑ

Το πολύ παλιό έθιμο του «Μελώματος του Χριστού» λάμβανε χώρα το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων. Ολες οι οικογένειες της Αρναίας συγκεντρώνονταν γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για την κοπή του χριστόψωμου. Εδώ και αρκετά χρόνια...

"ΦΟΥΤΑΡΟΙ ΚΑΙ ΡΟΠΑΛΑ" - ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

Πλούσια σε έθιμα των Φώτων, η Χαλκιδική αναβιώνει το έθιμο των φούταρων στον Άγιο Πρόδρομο. Την παραμονή των Φώτων, κάποια παλικάρια, οι φούταροι, λένε τα κάλαντα και αντί για χρήματα, οι νοικοκύρηδες τους δίνουν κρέας και λουκάνικα. Την ημέρα του Αϊ Γιαννιού, οι φούταροι χορεύουν στην πλατεία του χωριού. Όταν κάνουν διάλειμμα και βγαίνουν από τον κύκλο του χορού, αρπάζουν ένα ρόπαλο και μόλις ξαναμπαίνουν στο χορό, πετούν τα ρόπαλα ψηλά και σφυρίζουν για να σηματοδοτήσουν το τέλος των γιορτών.

"ΦΩΤΑΡΑΔΕΣ" - ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

Κάθε χρόνο, παραμονή και ανήμερα των Θεοφανείων, αναβιώνει στο Παλαιόκαστρο, κοντά στον Πολύγυρο, το έθιμο των Φωταράδων (Φωταρών).
Την παραμονή, κατά το σούρουπο, μαζεύονται οι Φωταροί στην εκκλησία του χωριού, στον Αϊ-Θανάση. Αφού χτυπήσουν την καμπάνα, ορκίζεται ο «Βασιλιάς». Η «ορκωμοσία» είναι απλή και συμβολική. Μπροστά στην εικόνα...

"ΧΑΣΚΑ"

Το βράδυ της Αποκριάς οι άντρες επισκέπτονται τους γονείς, οι νύφες τα πεθερικά, τους κουμπάρους και τους άλλους συγγενείς, φιλώντας τους το χέρι, για να δείξουν σεβασμό και να ζητήσουν συγχώρεση, κατά το χριστιανικό έθιμο. Αργότερα όλα τα μέλη της οικογένειας συγκεντρώνονται γύρω από το τραπέζι και ο αρχηγός της οικογένειας κάνει το έθιμο του χάσκα. Κρεμάει δηλαδή σε έναν πλάστη ένα σκοινί, που στην απόληξή του έχει ένα βρασμένο αυγό. Το αυγό προσπαθεί κάθε μέλος της οικογένειας να το δαγκώσει, χωρίς να χρησιμοποιήσει τα χέρια του, προκαλώντας ο καθένας το γέλιο των άλλων.

"ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ" - ΑΡΝΑΙΑ

Κάθε χρόνο την 1η Μαρτίου γιορτάζονται στην Αρναία τα Χελιδονίσματα. Τα χελιδόνια φέρνουν την άνοιξη. Κορίτσια και αγόρια με παραδοσιακές στολές φτιάχνουν ένα ομοίωμα χελιδόνας και κρατώντας ένα καλάθι, όπου τοποθετούν τα δώρα που τους δίνουν (κυρίως αυγά), γυρίζουν σε όλες τις γειτονιές τραγουδώντας χαρούμενα τραγούδια.