"ΚΕΡΝΟΣ"

Πρόκειται για έθιμο γνωστό από την αρχαιότητα που σχετίζεται με την πανσπερμία, τη συγκομιδή, την καλή σοδειά. Ο κέρνος είναι ένα αρχαίο πήλινο κυκλικό αγγείο με υποδοχές όπου τοποθετούσαν σαν προσφορά στη θεότητα καρπούς και σπόρους από τις πρώτες συγκομιδές. Μετά την ιεροτελεστία, οι πιστοί κατανάλωναν τα πρόσφορα. Σήμερα σε παρόμοια τελετουργικά σκεύη γίνεται η προσφορά των καρπών σαν παράκληση στο Θεό για μια καλή σοδειά.

"ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ" - ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ

kourmpani agiou pantteleimona

Στη περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας, στο χωριό του Αγίου Παντελεήμονα αναβιώνει το έθιμο στις 27 Ιουλίου. Την παραμονή της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα, οι χωρικοί αγοράζουν ένα μοσχάρι (κουρμπάνι) και το θυσιάζουν...

"ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΑ" - ΛΕΧΟΒΟ

mpoumpounaflorinaTo τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς γίνεται στην κοινότητα Λεχόβου αναβίωση του εθίμου «Μπουμπούνα». Παλαιότερα, οι κάτοικοι άναβαν φωτιές σε όλο το χωριό. Σήμερα, πραγματοποιείται συγκέντρωση στο προαύλιο της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, όπου το άναμμα μιας μεγάλης φωτιάς συνοδεύεται από χορό, τραγούδια και γλέντι.

"ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ" - ΦΛΩΡΙΝΑ

fotiesflorinasΣτη Φλώρινα, οι κάτοικοι υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού ανάβοντας μεγάλες φωτιές στις 12 τα μεσάνυχτα, που συμβολίζουν τη φωτιά που άναψαν οι ποιμένες της Βηθλεέμ για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός. Φωτιές ανάβουν επίσης και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς...

"ΣΙΡΝΙΤΣΙ"

Από την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου τελείται το έθιμο του Σίρνιτσι (γλυκό, στα περσικά). Οι νοικοκυρές φτιάχνουν γλυκά, κυρίως χαλβά, και περιμένουν επισκέψεις χωρίς πρόσκληση ή προειδοποίηση. Ειδικά οι νοικοκυρές που έχουν κόρες πρέπει να περιποιηθούν ιδιαιτέρως τον κόσμο που θα έρθει για επίσκεψη. Με τον τρόπο αυτό προετοιμάζονται τα προξενιά για τα νεαρά κορίτσια.

"ΣΟΥΡΒΑ"

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αναβιώνει το έθιμο της σούρβας ή στόλβας (φιλοδώρημα για τα κάλαντα) που είναι κατάλοιπο της γυναικοκρατίας. Νέοι άνδρες στροβιλίζουν τρεις φορές στον αέρα με το σκαμνί την γιαγιά του κάθε σπιτιού, φωνάζοντας «σούρβα μπάμπω και του χρόνου». Την ημέρα των Θεοφανείων αντί για τη γιαγιά σηκώνουν ψηλά τα παιδιά λέγοντας «στόλβη μπάμπω... και του χρόνου». Με τον τρόπο αυτό εύχονται τα καλύτερα για το Νέο Έτος. Το φιλοδώρημα αντιστοιχεί σε χρήματα ή/και φρούτα.

"ΤΣΙΡΙ ΒΑΡΒΑΡΑ" - ΑΜΥΝΤΑΙΟ

tsiri varvara amyntaioΠρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 3 του Δεκέμβρη. Παραμονή της Αγίας Βαρβάρας οι κάτοικοι μαζεύουν προσανάμματα και ξύλα στο κέντρο της γειτονιάς και στοιβάζουν σε μορφή πυραμίδας, ώστε το βράδυ που θα τα ανάψουν να έχουν τη ψηλότερη φωτιά. Τη στιγμή που ανάβει η φωτιά τους, όλοι μαζί αναφωνούν «τσίρι-τσίρι βάρβαρα» κι αρχίζει το γλέντι.