"ΒΑΡΒΑΡΑ" - ΞΥΛΟΚΕΡΑΤΙΑ

Στις  4 Δεκεκβρίου, αναβιώνει το έθιμο «Βαρβάρα» στην Ξυλοκερατιά του Δήμου Πικρολίμνης, στο νότιο μέρος του Νομού Κιλκίς. Πρόκειται για θρακιώτικο έθιμο, από την Βιζυή 40 Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης, που έχει τις ρίζες του...

"ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑ" - ΤΕΡΠΥΛΛΟΣ

Στις 10 Ιανουαρίου αναβιώνιε στο χωριό Τέρπυλλος το έθιμο "Γυναικοκρατία" (Μητριαρχία).

"ΚΑΛΗΝΥΣΤΑ" - ΚΙΛΚΙΣ

Στις 6 Ιανουαρίου πραγματοποιείται το Έθιμο "Καληνύστας", από τους Στενημαχιώτες Κιλκίς.

"ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ-ΑΡΑΠΗΔΕΣ" - ΠΕΔΙΝΟ

Την Κυριακή της Κρεατινής στον Βαπτιστή πραγματοποιείται το έθιμο του "Καλόγερου" και το έθιμο οι "Αράπηδες" στο χωριό Πεδινό.

"ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ"

Πρόασφυγες από την Στενήμαχο Ανατ. Ρωμυλίας, λοιπόν, που εγκαταστάθηκαν στην ενορία Αγ. Δημητρίου Κιλκίς, μετέφεραν την λατρεία του, παρ’ όλο που σήμερα δεν καλλιεργούνται...αμπέλια στην περιοχή τους!Από την παραμονή αρχίζει το πανηγύρι με αγιασμό. Και ανάβουν τα καζάνια του κουρμπανιού. Γίνεται ο πανηγυρικός εσπερινός και αρχίζει το «ανακάτεμα» των καζανιών, που συνοδεύεται από κέρασμα κρασιού και τσίπουρου. Το κουρμπάνι θα ετοιμασθεί ευλαβικά και θα προσφερθεί ανήμερα, μετά τον πανηγυρικό όρθρο και την Θεία Λειτουργία,μαζί με σταφύλια, σε όλους τους πανηγυριστάς.Το πανηγύρι γίνεται συνδρομή του Συλλόγου Στενημαχιτών «Ο Άγ.Τρύφων»

ΠΗΓΗ : http://lekakis.com

"ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ" - ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Ο εορτασμός ανέκτησε μεγαλοπρέπεια και πήρε μορφή πάνδημου πανηγυριού στη Γουμένισσα με την εγκατάσταση σ’ αυτήν Ανατολικορωμυλιωτών τη δεκαετία του 1920. Οι νέοι κάτοικοι προερχόμενοι από τα Άνω Βοδενά της αλησμόνητης Ανατολικής Ρωμυλίας ήταν όλοι γεωργοί και κατά κύριο λόγο αμπελουργοί. Άνθρωποι που αγαπούν και λατρεύουν τη μάνα γη. Για να τιμήσουν τον Άγιο προστάτη τους

"ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ" - ΓΡΙΒΑ

kourbani analipseos griva kilkisΗμερομηνία τέλεσης του εθίμου :  … της Αναλήψεως

Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στη Γρίβα, οι κάτοικοι την ημέρα της Αναλήψεως, γιορτάζουμε το «Κουρμπάνι».

Το «Κουρμπάνι» (1) , δηλαδή το συμποσιακό φαγητό κοινής εστιάσεως των χριστιανών (2) , είναι κληρονομικό έθιμο.

Σύμφωνα με το έθιμο οι κάτοικοι του χωριού...

"ΜΠΕΗΣ" - ΜΑΝΔΡΕΣ

beis mandresΤο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναβιώνει στο χωριό Μάντρες το έθιμο του Μπέη (ή Αγά), του τούρκου αξιωματούχου. Το έθιμο είναι αποκριάτικο, με περιπαικτικό χαρακτήρα και σχετίζεται με τη λατρεία του Διονύσου...

"ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ" - ΣΤΑΘΗΣ

Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, 28 Ιουνίου και 29 Ιουνίου, η Ιερά Πανήγυρη Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Η διοργάνωση ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ» ΣΤΑΘΗ σε συνεργασία με το Δ.Σ. της τοπικής κοινότητας Στάθη. Συμμετέχουν επίσης οι πολιτιστικοί σύλλογοι από τα γύρω χωριά, ο σύλλογος του Ευρωπού, των Ριζίων, των Σαρακατσάνων Πολυκάστρου κ.α..

Μετά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται αγώνες σκοποβολής στο σκοπευτήριο «ΤΡΑΪΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και  ποδοσφαιρικοί αγώνες παλαιμάχων & νεότερων ποδοσφαιριστών Στάθη.

http://debian.itbiz.gr

"ΣΥΝΤΙΑΝΚΑ" - ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ

Το πατροπαράδοτο έθιμο-δρώμενο της Ανατολικής Ρωμυλίας «Συντιάνκα» αναβιώνει, όπως κάθε χρόνο, στο Πολύκαστρο με πρωτοβουλία του συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών....

"ΤΟ ΚΛΕΨΙΜΟ ΤΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ"

Είναι ένα σατυρικό έθιμο που αναβιώνει μια εβδομάδα πριν την Καθαρά Δευτέρα.  Οι προστάτες φυλούσαν το κορίτσι μην τους το κλέψουν, και όταν κατάφερναν να τους το πάρουν, έπιαναν τους απαγωγείς και τους ζητούσαν να πληρώσουν στη μάνα για το κλέψιμο. Στο τέλος έστηναν το χορό και βλέπουμε τον «αράπικο χορό» να αναβιώνει στο κέντρο της πλατείας. Είναι ένας σατυρικός χορός με πολλά πειράγματα και χειρονομίες που έκαναν προς το κοινό που τους παρακολουθούσε.

"ΦΑΝΟΥΡΙΑ" - ΚΟΛΧΙΔΑ

Στο χωριό Κολχίδα, στα τέλη Αυγούστου, γιορτάζουν τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου. Εκτός από τις εκδηλώσεις με χορό, φαγητό και κρασί, οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν και τη Φανουρόπιτα. Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών (κυρίως από το γυναικείο φύλλο και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων) και δεν νομίζουμε ότι υποκρύπτει κάτι το αντικανονικό ή το άσχημο.

"ΧΑΦΤΟ"

Είναι αναβίωση ενός παλιού εθίμου, που γινόταν την πρώτη Κυριακή των νηστειών. Μ' αυτό σφράγιζαν το στόμα για τη νηστεία που ακολουθούσε. Μαζευόταν κατά οικογένειες στα σπίτια των μεγαλυτέρων και ένας από τους μεγάλους έδενε ένα αυγό με μια κλωστή και το περνούσε γύρω από τα κεφάλια των παιδιών που ήταν στα γόνατα με τα χέρια σταυρωμένα πίσω. Όλοι προσπαθούσαν να «χάψουν» το αυγό, γι'αυτό πήρε το όνομά του από αυτή την προσπάθεια.