"ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΙΑ" - ΛΑΓΚΑΔΑΣ

Τα 'Αναστενάρια', έθιμο που έφεραν οι πρόσφυγες. Αντρες και γυναίκες χορεύουν πάνω σε αναμμένα κάρβουνα, κρατώντας κόκκινα μαντίλια και την εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

"ΑΡΑΠΗΔΕΣ" - ΠΡΟΦΗΤΗΣ

arapides profitis

Τα Θεοφάνεια αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων. Η παρέλαση των μασκοφόρων θα αρχίσει στις 13.00 στην κεντρική πλατεία του χωριού. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγία Παρασκευή-Ζωοδόχος Πηγή Προφήτη.

"ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ" - ΚΡΥΟΝΕΡΙ

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στον Πόντο, αλλά το αγκάλιασαν με πάθος οι κάτοικοι του Κρυονερίου.
Τα τελευταία χρόνια αναβιώνει με μεγάλη επιτυχία και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή. Οι αυγομαχίες διεξάγονται σε δύο συνεχόμενες ημέρες, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των κατοίκων. Την πρώτη μέρα, δηλαδή την Κυριακή του Πάσχα 5 Μαϊου πραγματοποιούνται οι παιδικές αυγομαχίες, που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: διαγωνιζόμενοι ηλικίας κάτω των 14 ετών και 15 - 17 ετών. Η κεντρική πλατεία γεμίζει παιδιά και το μόνο που ακούγεται είναι τα τσουγκρίσματα των αυγών και τα χειροκροτήματα και οι επευφημίες συγγενών και φίλων των διαγωνιζομένων.

Την επόμενη μέρα, δηλαδή τη δεύτερη μέρα του Πάσχα σειρά έχουν οι αυγομαχίες των ενηλίκων.

"ΑΦΑΝΟΣ" - ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ

afanos peristeraΤο έθιμο του Αφανού, που συμβολίζει την τιμωρία του Ιούδα, αναβιώνουν οι κάτοικοι αιώνες τώρα.  Η διαδικασία του εθίμου ξεκινάει τη Μεγάλη Παρασκευή με το χτίσιμο της σημαντικών διαστάσεων σωρού κορμών και κλαδιών και κορυφώνεται το βράδυ της Ανάστασης με το κάψιμο της, θέαμα που μπορεί κανείς να απολαύσει από μεγάλη απόσταση...

"ΓΙΑΟΥΡΤΟΜΑΧΙΕΣ" - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

Στην Χαλκηδόνα, εκτός από τις καθιερωμένες παρελάσεις και το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, διοργανώνονται και γιαουρτομαχίες.Στη διάρκεια των εκδηλώσεων προσφέρονται κρασί και λουκάνικα.

"ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ" - ΠΡΟΧΩΜΑ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ

Στο Πρόχωμα Κουφαλίων παραμονή των Φώτων γιορτάζεται η «Ημέρα των γερόντων», μια ημέρα τιμής στους ηλικιωμένους του χωριού, με παραδοσιακό γλέντι.

"ΚΑΜΗΛΑ" - ΚΟΥΦΑΛΙΑ

kamilakoufaliaΤα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Καβακλή των Κουφαλίων Θεσσαλονίκης τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου τους. Κάθε χρόνο, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης. Δεν λένε τα κάλαντα. Μεταμφιέζονται σε καμήλες και φωνάζουν δυνατά διάφορα συνθήματα. Σκοπός τους είναι να παραπλανήσουν τους στρατιώτες του Ηρώδη που ψάχνουν να βρουν το νεογέννητο Ιησού, ώστε να μην μπορέσουν να τον σκοτώσουν.

"ΚΟΛΙΝΤΑ" - ΚΟΥΦΑΛΙΑ

Το έθιμο «Κόλιντα» είναι ιδιαίτερα γνωστό στον τόπο μας και αναβιώνει κάθε χρόνο το βράδυ της προπαραμονής των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την παράδοση του γηγενούς πληθυσμού η φράση «κόλιντα μπάμπου» που αναφωνούν όσοι συμμετέχουν στα «κόλιντα» σημαίνει «σφάζουν γιαγιά» και τα εδέσματα που καταναλώνονται εκείνο το βράδυ θεωρείται ότι κερνιούνται...

"ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ" - ΣΟΧΟΣ

Από την ημέρα που γεννιούνται, οι κάτοικοι στο Σοχό Θεσσαλονίκης “δένουν” τη ζωή τους με το έθιμο των Κουδουνοφόρων. Μετά τα Θεοφάνια, μπορεί ελεύθερα, όποιος επιθυμεί, να ντυθεί με τη φορεσιά του Κουδουνοφόρου και να σεργιανίσει στους δρόμους και τις πλατείες, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει να έρθουν οι ημέρες της Αποκριάς. Έχει παρατηρηθεί ακόμη και τον Αύγουστο νεαροί να φορούν τη στολή από δέρμα τράγου και να γυρίζουν στα μαγαζιά...

"ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ ΑΗ-ΛΙΑ" - ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΑ

Από όλα τα πανηγύρια και τις διάφορες γιορτές του χωριού, η μεγαλύτερη και πιο σπουδαία ήταν και είναι το πανηγύρι του Άη-Λιά (Προφήτη Ηλία)...

"ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ" - ΓΕΦΥΡΑ,ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ

Την 1 Φεβρουαρίου, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης και στη Νέα Αγχίαλο, γιορτάζεται το Κουρμπάνι, ένα έθιμο των προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας, προς τιμήν του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών. Κατά την διάρκεια της γιορτής, μοιράζεται φαγητό και γίνεται γλέντι.

"ΛΟΥΓΚΑΤΖΑΡΙΑ" - ΜΟΔΙ

Τα Θεοφάνεια μετά τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Μοδίου, αναβιώνει το έθιμο «Λουγκατζάρια». Πρωταγωνιστές κάτοικοι του Μοδίου που συνοδεύουν το έθιμο με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, τσιγαρίδες-λουκάνικα και κρασί, στην κεντρική πλατεία του Μοδίου. Η εκδήλωση οργανώνεται από την Τοπική Κοινότητα Μοδίου και τον Αθλητικό Σύλλογο «Ηρακλής» Μοδίου.

"ΜΠΑΜΠΩ" - ΣΚΕΠΑΣΤΟ

Το Σάββαστο μετά τα Φώτα,στο Σκεπαστό διεξάγεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα της ελληνικής λαογραφίας, «Η μέρα της Μπάμπως», όπου οι γυναίκες ντύνονται άντρες. Το έθιμο έφεραν μαζί τους πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Η γιορτή αρχίζει στις 11.30 στην πλατεία του χωριού. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκεπαστού «Η Ανατολική Ρωμυλία».

"ΠΑΡΑΚΑΜΝΙΟΣ" - ΔΡΥΜΟΣ

parakamniosΑναβιώνει κάθε χρόνο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δρυμού ο «Παρακαμνιός». Άνθρωποι κάθε ηλικίας ανάβουν φωτιές στις 23 Ιουνίου , παραμονή της γέννησης του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και έναρξης του θερινού ηλιοστάσιου. Από νωρίς το απόγευμα, οι κάτοικοι, μαζεύουνε ξύλα και φτιάχνουν στεφάνια με λυγιά...

"ΠΡΩΤΟΨΩΜΟ" - ΕΠΑΝΟΜΗ

protopsomo epanomiΤην παραμονή του γάμου, στόλιζαν το πρωτόψωμο με φύλλα ελιάς που έριχνε ο καθένας πάνω, και με μια κόκκινη κλωστή έδεναν την βέρα της νύφης. (Το ίδιο γινόταν και στο σπίτι του γαμπρού). Καθώς στολίζανε το πρωτόψωμο τραγουδούσαν τρεις φορές το τραγούδι "Αϊ πρωτόψωμου και τιμημένου...".
Μετά κάνανε έναν κύκλο

"ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ" - ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΑ

Το σπουδαιότερο, σημαντικότερο και αγιότερο γεγονός στη θρησκευτική ζωή των Πετροκεράσων, είναι ο ερχομός σε αυτά του Τιμίου Σταυρού από τη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους.

 

Εδώ και τρεις αιώνες (από το 1753) ο Τίμιος Σταυρός έρχεται στο χωριό κάθε χρόνο, το Σάββατο του Λαζάρου, συνοδευόμενος από δυο τουλάχιστον Αγιορείτες μοναχούς και από την Εκκλησιαστική αντιπροσωπεία του χωριού που πηγαίνει στο μοναστήρι για τον σκοπό αυτό...