"ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ" - ΕΛΑΤΗ

kavel1658 42Το διήμερο, Σάββατο και Κυριακή του Θωμά, αναβιώνει το έθιμο της μετάβασης των καβαλάρηδων της Ελάτης στο μοναστήρι της Ζάβορδας, για την παραλαβή των λειψάνων του Αγίου Νικάνορα και τη μεταφορά τους στο χωριό για προσκύνημα. 

Ιστορικά είναι αποδεδειγμένη η σχέση της Ελάτης με το μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα, με τη ζωή...

των κατοίκων της Ελάτης παλιότερα να ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με το μοναστήρι. Και βέβαια κυρίαρχο και καταλυτικό ρόλο είχε η συχνή "παρουσία" της εικόνας ή των λειψάνων του αγίου που μεταφέρονταν στο χωριό με τα ζώα για αντιμετώπιση ασθενειών -ανθρώπων ή ζώων- και άλλων προβλημάτων. Αυτό άλλωστε το επιβεβαιώνουν και οι γεροντότεροι κάτοικοι του χωριού. Έτσι κι αλλιώς οι κάτοικοι της Ελάτης και σήμερα θεωρούν τον "άγιο" δικό τους.

Η αναβίωση του εθίμου ξεκινάει από το απόγευμα με τη μετάβαση των καβαλάρηδων, κυρίως νέων του χωριού, στο χώρο του μοναστηριού στη Ζάβορδα όπου και διανυκτέρευσαν. Το πρωί της Κυριακής του Θωμά παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία και στο τέλος παραλαμβάνουν με τη δέουσα ευλάβεια και επισημότητα την οστεοθήκη με τα λείψανα του αγίου.

Η μεγάλη πομπή από τους έφιππους να προπορεύονται και τα αυτοκίνητα να ακολουθούν παίρνει το δρόμο της επιστροφής στην Ελάτη. Η διαδρομή συνολικά 20 χιλιομέτρων γίνεται μέσω της νέας γέφυρας Παναγιάς – Παλιουριάς. Οι ρυθμικοί ήχοι από τα πέταλα των αλόγων στη άσφαλτο δίνουν μια πρωτόγνωρη καταπληκτική αίσθηση. Στην είσοδο του  ο ιερέας του χωριού που παρέλαβε την οστεοθήκη με τα ιερά λείψανα και μαζί με τους πιστούς  κατευθύνονται στον ενοριακό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου τελείτε ευχαριστήρια δέηση και προσκύνημα στα λείψανα.

Τις επόμενες μέρες κάθε οικογένεια της Ελάτης παραλαμβάνει την οστεοθήκη με τα λείψανα στο σπίτι της για κάποιες ώρες. Η επιστροφή των λειψάνων στο μοναστήρι γίνεται συνήθως μετά από ένα μήνα.