"ΚΟΥΝΙΑ"

Παλαιότερα, πριν καθιερωθεί το κάψιμο του Ιούδα, υπήρχε το έθιμο της κούνιας, όπου νέοι άνδρες από όλα τα χωριά έφτιαχναν μία κούνια, στην οποία κάθονταν μέχρι την Ανάληψη και αυτό συμβόλιζε την αναγέννηση της Φύσης. Επίσης, το έθιμο αυτό ήταν ιδανικό για να συναντηθούν οι νέοι άνθρωποι, να γνωριστούν και να ερωτευτούν. Οι λεγόμενοι «κουνηστάδες» στη συνέχεια επισκέπτονταν τα σπίτια των κοριτσιών που είχαν γνωρίσει, για να τους προσφέρουν ποτό και να εξελιχθεί σιγά – σιγά η σχέση που ξεκίνησε δίπλα στην «κούνια».

"ΜΠΑΡΟΥΤΙ"

Ένα άλλο πασχαλινό έθιμο της Μήλου είναι αυτό του «μπαρουτιού». Σε δύο αντικριστούς οικισμούς στον Τριοβάσαλο και στον Πέρα Τριοβάσαλο, το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στις αυλές των εκκλησιών του Άγιου Σπυρίδωνα...

"ΤΡΙΤΗ ΤΩΝ ΣΚΟΛΩ"

Την Τρίτη μετά το Πάσχα επιβιώνει ένα συγκινητικό έθιμο: η «Τρίτη των σκολώ». Εκείνη την ημέρα, οι κάτοικοι του νησιού συγκεντρώνονται στην εκκλησία και προσεύχονται για την ανάπαυση των ψυχών των νεκρών. Στη συνέχεια οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούν χαρμόσυνα, οι εικόνες λιτανεύονται στους δρόμους των χωριών, ενώ στο νεκροταφείο τελείται τρισάγιο στους τάφους.