"ΚΟΥΝΙΑ"

kounieskythnos378Το πιο εντυπωσιακό έθιμο του νησιού είναι αυτό της «Κούνιας». Την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές.Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου επικρατεί το έθιμο του «συχώριου», δηλαδή όλοι όσοι έχουν πεθαμένους συγγενείς φέρνουν στην εκκλησία ψητά, κρασί και ψωμί, τα οποία έχει «διαβάσει» ο παπάς, τα προσφέρουν στους επισκέπτες και στους κατοίκους του νησιού.

"ΛΑΖΑΝΗΣ"

lazanis kythnosΤα δρώμενα αρχίζουν από την Τσικνοπέμπτη. Στη Δρυοπίδα οι νέοι του χωριού φορώντας παραδοσιακές φορεσιές  χορεύουν στα στενά, τον τοπικό μπάλο. Στην Χώρα την ίδια μέρα πολλοί κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους με αυτοσχέδιες αποκριάτικές στολές και τσικνίζουν κάτω από τους διονυσιακούς ήχους της τσαμπούνας (αρχαίο πνευστό κατασκευασμένο από δέρμα κατσικιού).Την Κυριακή των Απόκρεω η Χώρα υποδέχεται τον «Λαζάνη» μια ανδρική φιγούρα ντυμένη αστεία που εκτελεί χρέη βασιλιά-καρνάβαλου.

"ΦΩΤΑΡΑ"

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το έθιμο της «φωτάρας» των Αγίων Θεοδώρων , όπου νέοι και νέες του χωριού ανάβουν μεγάλη φωτιά και περνούν από πάνω, για να είναι γεροί και υγιείς.