"ΜΑΣΚΟΥΛΑ" - ΣΤΕΝΙΕΣ

maskoulaΤο έθιμο είναι φημισμένο στο χωριό Στενιές...

"ΤΣΟΥΝΙΑ"

Η πλατεία του Δημοτικού Διαμερίσματος Παλαιόπολης γεμίζει κόσμο για να ξεκινήσουν τα Τσούνια. Ένα παιχνίδι όπως το μπόουλινγκ που παίζεται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα. Το βράδυ στις ταβέρνες του νησιού διοργανώνονται γλέντια και χοροί.

"ΧΑΙΡΕΤΟΥΡΑ"

Ο Χαιρετισμός, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έθιμα του νησιού. Στις ονομαστικές εορτές των ανδρών (νοικοκυρέων ή του πρωτότοκου γιου) η οικογένεια στέλνει άρτο στην εκκλησία, στολίζει το σπίτι. Μετά το τέλος  της λειτουργίας σχηματίζονται παρέες που πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να «χαιρετίσουν» Εκεί υπάρχει στρωμένο το τραπέζι με πολλά και διάφορα φαγητά, οι νοικοκυρές κερνούν γλυκά (κουραμπιέδες, καλτσούνια, αμυγδαλωτά και παστιτσάκια), καθώς και ρακί.

"ΧΟΙΡΟΣΦΑΓΙΑ"

Στο νησί υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση στη χοιροτροφία. Τα χοιροσφάγια είναι ένα είδος γιορτής όπου μαζεύονταν συγγενείς και φίλοι να βοηθήσουν στην σφαγή του χοίρου και στις εργασίες αποθήκευσης του χοιρινού κρέατος. Στα χοιρόσφαγια  τρώνε σίσιρα (κομμάτια χοιρινού κρέατος με λίπος) συνοδευόμενα με κρασί ή ρακί, καθώς και άλλα φαγητά με χοιρινό κρέας. Φτιάχνουν τα περίφημα λουκάνικα, λούζες.