"ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ" - ΘΡΥΛΟΡΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

avgomaxies rodopiΔιαγωνισμός τσουγκρίσματος αυγών τις ημέρες του Πάσχα από τον Πολιτιστικό Όμιλο Ποντίων του Θρυλορίου Ν. Ροδόπης.
Οι Πόντιοι συνήθιζαν να βάφουν αυγά και το Μ.Σάββατο σε διάφορα χρώματα η όπως τα λένε πλουμιστά Το πρώτο τσούγκρισμα των αυγών γινόταν από τα παιδιά στο προαύλιο της εκκλησίας μετά το Χριστός Ανέστη...

"ΓΑΪΔΟΥΡΟΔΡΟΜΙΕΣ" - ΣΑΠΕΣ

Στις Σάπες της Ροδόπης αναβιώνει την Κυριακή της Αποκριάς το έθιμο των Γαϊδουροδρομιών σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Οι νέοι της περιοχής διαγωνίζονται στην ταχύτητα τρέχοντας με γαϊδούρια. Έπειτα ακολουθεί γλέντι στην Πλατεία Δημαρχείου με συγκροτήματα από όλη τη Θράκη.

"ΓΚΑΛΕΣΠΕΡΑ" - ΛΟΦΑΡΙΟ

Στο χωριό Λοφάριο της Ροδόπης, που βρίσκεται 26 περίπου χιλιόμετρα στα Ανατολικά της Κομοτηνής και που οι κάτοικοί του είναι όλοι πρόσφυγες από τα χωριά της περιοχής Μακράς Γέφυρας (Ουζούν Κιοπρού) Ανατολικής Θράκης, τα παλικάρια, και όχι τα μικρά παιδιά, τραγουδούν κάτι άλλο, κάτι πιο ασυνήθιστο...

"ΓΚΑΛΕΣΠΕΡΑ" - ΛΟΦΑΡΙΟ

Στο χωριό Λοφάριο της Ροδόπης, που βρίσκεται 26 περίπου χιλιόμετρα στα Ανατολικά της Κομοτηνής και που οι κάτοικοί του είναι όλοι πρόσφυγες από τα χωριά της περιοχής Μακράς Γέφυρας (Ουζούν Κιοπρού) Ανατολικής Θράκης, τα παλικάρια, και όχι τα μικρά παιδιά, τραγουδούν κάτι άλλο, κάτι πιο ασυνήθιστο...

"ΚΛΗΔΟΝΑΣ-ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΙΑ"

Το έθιμο παλαιότερα τελειτο σε πολλά χωριά του νομού με διαφορετικές παραλλαγές.
Συνηθίζεται μάλιστα αυτή τη μέρα στα σταυροδρόμια να ανάβουν φωτιές και να πηδούν πάνω απ΄αυτές μικροί και μεγάλοι τόσο στα χωριά όσο και στις πόλεις της Θράκης.
Στους Σαρακατσάνους που αναπαριστούν το έθιμο τους κάθε χρόνο υπάρχει ένα τελετουργικό μαντείας. Αφορά στα ανύπαντρα κορίτσια που αφού μαζέψουν λουλούδια και δέσουν σ αυτά το δαχτυλίδι τους, τα τοποθετούν μέσα σε ένα μπακιρένιο σκεύος. Τραγουδώντας το τραγούδι του Αη Γιάννη γεμίζουν στη βρύση το σκεύος με νερό και όταν επιστρέψουν στις καλύβες μαζεύονται γύρω από την μπακιρένια κούπα, και βγάζουν από το νερό το πρώτο λουλούδι. Το κορίτσι στο οποίο αντιστοιχεί το λουλούδι αυτό σύντομα θα παντρευτεί? Στη συνέχεια χορεύουν, τραγουδούν και προσφέρουν κεράσματα στους παρευρισκόμενους.

ΠΗΓΗ

"ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ" - ΣΤΡΥΜΗ

Έξω από το χωριό και κοντά στο σχολείο βρίσκεται το ύψωμα του Αγίου Αθανασίου με το ομώνυμο εκκλησάκι. Χώρος ιδιαίτερα αγαπητός για εκδρομείς, είναι καλυμμένος από αιωνόβια δέντρα πουρναριού, τα οποία δίνουν παχύ και δροσερό ίσκιο. Ο χώρος...

"ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ-ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΣΚΟΥΠΑΣ" - ΣΤΡΥΜΗ

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς ο Πολιτιστιστικός Σύλλογος Γυναικών Στρύμης (Ν.Ροδόπης ) διοργανώνει γλέντι όπου οι γυναίκες τελούν ένα πατροπαράδοτο δρώμενο με σατυρικό και ψυχαγωγικό σκοπό χορεύοντας με τη σκούπα. Επίσης συμπληρώνουν...

"ΜΠΑΜΠΩ"

babo rodopi

   Όπως σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, έτσι και στο χωριό Ίμερο στο δήμο Μαρώνειας, μια μέρα το χρόνο τα φύλα… αλλάζουν ρόλους! Συγκεκριμένα, στις 8 Ιανουαρίου οι γυναίκες κατακλύζουν τα καφενεία και τα άλλα ανδροκρατούμενα στέκια της περιοχής, καταλαμβάνουν...

"ΠΙΠΕΡΟΥΓΓΑ"

Άλλη μια πολιτιστικοθρεσκευτική εκδήλωση. Αυτή γινόταν την άνοιξη, Μάιο με Ιούνιο. Όχι, βέβαια, κάθε χρόνο. Είχε την ιδιαιτερότητα, να γίνεται στα χρόνια της λειψυδρίας και πάντα την άνοιξη. Με την ανομβρία τα σπαρτά δεν αναπτυσσόταν, κιτρίνιζαν...

"ΠΙΤΕΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΕΪΜΕΝΗΔΕΣ" - ΝΕΟ ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ

seimenides piteradesΤο έθιμο των μετά από διακοπή αρκετών χρόνων τελείται συνεχώς την τελευταία δεκαετία στον οικισμό του Νέου Σιδηροχωρίου χάρη στην όρεξη και το μεράκι των νεότερων κατοίκων του.

Όπως ορίζει το έθιμο οι Σεϊμένηδες, με τις φορεσιές τους που συμβολίζουν...

"ΣΑ ΤΑΦΙΑ" - ΚΟΜΟΤΗΝΗ

tafikoethimo aepneumatos

Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεπερνάει τα 2500 χρόνια ζωής, που ταξίδεψε με τους πρώτους έποικους στον Πόντο από την μητροπολιτική Ελλάδα, οι οποίοι ανάμεσα στις άλλες συνήθειές τους πήραν μαζί τους και το ταφικό έθιμο και το οποίο διατηρήθηκε και μετά τον εκχριστιανισμό του Πόντου από τον Απόστολο Ανδρέα, εκφράζοντας πλέον την πίστη για την ανάσταση των νεκρών με την Ανάσταση του Κυρίου. Το έθιμο αναβίωσε το 2001, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου Ροδόπης.

"ΣΑΓΙΑ" - ΑΣΚΗΤΕΣ

sagia askites

Η πυρά ήταν ένα πανάρχαιο μέσον κάθαρσης και εξαγνισμού, που διατηρήθηκε με αναλλοίωτη σημασία και στον χριστιανικό συμβολισμό. Προετοιμάζει τους χριστιανούς να δεχθούν το Άγιο Φως τους, που «εν είδει περιστεράς» επεφάνη στον Ιορδάνη ποταμό.Το έθιμο του Σάγια ή η Φωτιά του Σάγια αναβιώνει κάθε χρόνο παραμονή Θεοφανείων (5 Ιανουαρίου) στους Ασκητές (Ροδόπης)...

"ΤΖΑΜΑΛΑ" - ΝΕΑ ΑΝΔΡΙΑΝΗ

Ο θίασος των Τζαμαλάρηδων χωριανών αγροτών- μετά τις βροχές του Οκτώβρη και μόλις αρχίσει η σπορά παρουσιάζει στις αυλές των σπιτιών του χωριού της Νέας Ανδριανής ένα δρώμενο όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι ο αγώνας του παλιού με το καινούργιο , η πάλη του γέρου με τον νέο που διεκδικούν μια όμορφη νέα ,την Γκαντίνα , που εκπροσωπεί τη ζωή .
Τα δραματικά στοιχεία είναι έντονα αλλά δοσμένα με κωμικό τρόπο ώστε να προκαλούν το γέλιο στους παρευρισκόμενους . Το δρώμενο δίνει τη δυνατότητα για αυτοσχεδιασμούς και ελευθεροστομίες . Μετά τον φόνο του γέρου από τον νέο , ο νικητής νέος ενώνεται με την Γκαντίνα την οποία και κάνει γυναίκα του . Ακολουθεί γλέντι και οινοποσία ως αργά το βράδυ.

ΠΗΓΗ

"ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ"

Λέγεται και έθιμο της φωτιάς. Ανάβουν φωτιές, ψήνουν λαλαγγίτες, λουκουμάδες, φορούν το Μάρτη, γιορτάζουν τον ερχομό της Άνοιξης. Τελείται ακόμη με παραλλαγές και πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Συλλόγων Γυναικών στη Μέση, Παραδημή και Πάμφορο.

"ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ" - ΡΟΔΙΤΗΣ

http://photos.wikimapia.org/p/00/02/64/18/44_big.jpg

Στήν «πατρίδα» τῶν προσφύγων τοῦ Ροδίτη,τό Ὕσωπο τῆς Ἀν. Θράκης, τήν ἡμέρα πού γιόρταζε ἡ Ἁγία Κυριακή, 7 Ἰουλίου, γινόταν μεγάλο πανηγύρι. Ἡ κοσμοσυρροή ἦταν ἀπό τίς μεγαλύτερες τῆς περιοχῆς.Κάθε χρόνο, μετά τό πέρας τῆς θείας λειτουργίας, ὅλοι οἱ πιστοί περίμεναν, νά πάρουν τό μερίδιό τους ἀπό τό νόστιμο φαγητό πού ἑτοίμαζαν οἱ ξακουστοί μάγειροι τῆς ἐκκλησίας τῆς Ἁγίας Κυριακῆς. Ἐκεῖ, στόν αὐλόγυρο τῆς ἐκκλησίας μετά τό φαγητό στηνόταν ἕνα μεγάλο γλέντι. Τό ἔθιμο αὐτό μεταφέρθηκε καί στή νέα πατρίδα, τό Πρόκτιο (Ροδίτη) ἀπό τούς Ὑσωπίτες.
Ρωτήθηκαν πολλοί....

"ΤΟ ΚΛΕΨΙΜΟ"

Έθιμο της Αν. Θράκης της περιοχής Μαλγάρων. Τελείται, στις 26 Φλεβάρη, παραμονή των Αγίων Θεοδώρων στα χωριά Πάμφορο, Αίγειρο και Ροδίτη. Τα παλικάρια του χωριού κατά ομάδες, μετά τις 12 τα μεσάνυχτά εφορμούν στις αυλές των κοριτσιών που είναι σε ηλικία γάμου και «κλέβουν» αγροτικά εργαλεία, κάρα, καρότσες κλπ, τα οποία εναποθέτουν στην πλατεία του χωριού όπου τα βρίσκουν την επομένη το πρωί οι γονείς των κοριτσιών.

"ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΥΓΟΥΣΤΙΑΣ" - ΜΑΡΩΝΕΙΑ

Υπάρχει παλιά παράδοση στο χωριό της Μαρώνειας του οποίου οι κάτοικοι είναι ντόπιοι Θρακιώτες κάθε 1η Αυγούστου ν ανάβουν μεγάλη φωτιά στο προαύλιο της Κοινότητας και να γλεντούν πίνοντας και χορεύοντας. Πλήθος κόσμου συρρέει καθώς ο Δήμος Μαρώνειας προσφέρει μια βραδιά γλεντιού μουσικά συγκροτήματα ,παραδοσιακούς χορούς, κρεοφαγία και οινοποσία μέχρι αργά το βράδυ .