"Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ" - ΓΑΡΔΙΚΙ

xoros gerontwnΤο Γαρδίκι έχει συνδεθεί με το πανηγύρι που διοργανώνουν οι κάτοικοι τον Δεκαπενταύγουστο, όπου συγκεντρώνονται οι απανταχού Γαρδικιώτες αλλά και πολλοί επισκέπτες με αποτέλεσμα να «βουλιάζει» το χωριό από κόσμο. Το πανηγύρι κρατά τρείς μέρες στην πλατεία του χωριού.
Το πανηγύρι ξεκινά...

στις 15 Αυγούστου,  με λειτουργία στον Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Με το πέρας στης λειτουργίας «σηκώνεται» το ύψωμα στην πλατεία του χωριού, κάτω από το γέρικο πλάτανο, όπου μεταφέρεται και η εικόνα της Παναγίας.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας γίνεται ο «χορός των αρχόντων» του χωριού και ο «χορός των γυναικών» με τη συνοδεία τοπικών δημοτικών συγκροτημάτων. Το γλέντι συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και τη δεύτερη μέρα του πανηγυριού και κλείνει στις 17 Αυγούστου με το «χορό των γερόντων», έθιμο που διατηρεί μέχρι και σήμερα την ιδιαίτερη αξία του για τους ντόπιους και για τους επισκέπτες: οι γέροντες με αναμμένες λαμπάδες και γκλίτσες κρεμασμένες από το γιλέκο τους τραγουδάνε και χορεύουν χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων και κλείνουν το χορό τους με ένα πολεμικό σκοπό «του αϊτού ο γιος» που αναπαριστά σκηνές μάχης.
Ο Δήμος για ανταπόδοση προσφέρει στους γέροντες ψητά, κρασί και τσίπουρο, ενώ το γλέντι και οι χοροί…..καλά κρατούν μέχρι και τα μεσάνυχτα στα καφενεία και με τη συνοδεία δημοτικής ορχήστρας.