"ΑΛΛΑΓΗ ΜΑΝΤΗΛΙΩΝ" - ΚΑΣΤΡΑΚΙ ΜΕΤΕΩΡΑ

allagi mantiliou meteora

Οι αναρριχήσεις στους ΜΕΤΕΩΡΙΤΙΚΟΥΣ βράχους είναι μια πολύ παλιά υπόθεση για την περιοχή. Από πολύ παλιά ντόπιοι, βοσκοί και κυνηγοί κινούμενοι από βιοποριστικούς λόγους αλλά και από το ερευνητικό τους ένστικτο, επιχειρούσαν και κατάφερναν αναβάσεις σε πολύ δύσκολους βράχους. Το έθιμο του ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ του ΜΑΝΤΗΛΑ, όπως και αυτό του ΑΓ. ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, δείχνει επίσης τη σύνδεση του ντόπιου πληθυσμού με τις αναρριχήσεις: Κάποιος Τούρκος πήγε να κόψει ξύλα στο μικρό δάσος που υπήρχε κάτω από

"ΓΟΥΡΝΟΧΑΡΑ"

Ένα από πιο χαρακτηριστικά έθιμα των Τρικάλων είναι η λεγόμενη «γουρνοχαρά».
Το κάθε σπίτι που σφάζει γουρούνι προσκαλεί όλους τους συγγενείς και φίλους να φάνε και να γλεντήσουν μαζί, ενώ σε...

"ΚΑΒΟΥΚΙ-ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ" - ΖΑΡΚΟ

kavouki2

Με την έλευση της νέας χρονιάς οι νέοι του χωριού γνωστοποιούν στους κατοίκους της περιοχής την αναγέννηση της φύσης και την απομάκρυνση του κακού με την αναβίωση ενός πανάρχαιου και εντυπωσιακού εθίμου στο κέντρο του χωριού ανήμερα των Θεοφανείων. Το έθιμο «Μπουλούκι» ή «καβούκι», χάνεται στα βάθη των αιώνων χωρίς κανείς να θυμάται την εποχή που πρωτοεμφανίστηκε.

"ΚΑΡΚΑΤΖΑΛΙΑ" - ΓΟΡΓΟΓΥΡΙ

karkantzalia gorgogyri trikalaΕΘΙΜΟ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΓΟΡΓΟΓΥΡΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ-ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ(ΚΑΡΚΑΝΤΖΑΛΙΑ)....ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΚΟ!!!

Μύθοι , καλικάντζαροι και τέρατα σε όλης της γής τα πέρατα.
Ένα έθιμο τόσο παλιό αλλά πάντα επίκαιρο.

"ΜΙΚΡΗ ΑΪΑ" - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

mikri aia kalabakaΣε ότι αφορά τα ήθη και έθιμα της ημέρας στην Καλαμπάκα, όπως συνηθίζεται, ανήμερα της γιορτής και πριν χτυπήσει η καμπάνα του εσπερινού γυναίκες ανεβαίνουν στο βράχο της «μικρής Αϊάς», όπως λέγεται, τραγουδώντας τα γνωστά πασχαλοτράγουδα.
Στη συνέχεια κατεβαίνουν στον Άγιο Αντώνιο,το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στα ριζά του βράχου πιάνοντας χορό επαναλαμβάνοντας τα γνωστά τραγούδια της Πασχαλιάς και αφού χτυπήσει...

"Ο ΓΑΜΠΡΟΣ Ο ΖΑΒΛΑΝΟΣ" - ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ

Στον Παλαιόπυργο αναβιώνει το παλιό έθιμο με το γαμπρό το Ζαβλανό,όπου γίνεται αναπαράσταση μιας πραγματικής ιστορίας που έλαβε
χώρα στην Τουρκοκρατία...

"Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ" - ΓΑΡΔΙΚΙ

xoros gerontwnΤο Γαρδίκι έχει συνδεθεί με το πανηγύρι που διοργανώνουν οι κάτοικοι τον Δεκαπενταύγουστο, όπου συγκεντρώνονται οι απανταχού Γαρδικιώτες αλλά και πολλοί επισκέπτες με αποτέλεσμα να «βουλιάζει» το χωριό από κόσμο. Το πανηγύρι κρατά τρείς μέρες στην πλατεία του χωριού.
Το πανηγύρι ξεκινά...

"ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ" - ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ

apostolon farkadonaΠαρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία της Φαρκαδόνας η πολιτιστική εκδήλωση, με αφορμή τον εορτασμό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Χορευτικά συγκροτήματα από τοπικούς συλλόγους παρουσιάζουν εντυπωσιακούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

https://farkadona.gr

"ΠΛΟΥΜΠΕΣ" - ΚΑΜΠΟΧΩΡΙΑ

"ΠΛΟΥΜΠΕΣ" ΤΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΒΓΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Στα καμποχώρια των Τρικάλων  οι "Πλούμπες" βαμμένα κόκκινα αβγά με ιδιαίτερο στυλ,αφού έχουν αποτυπωμένα πάνω τους σχήματα φύλλων και ανθέων λουλουδιών της εποχής.Αυτό γίνεται με έναν πολύ πρακτικό τρόπο.Στην αρχή κόβουν...

"ΤΑ ΚΕΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΝΟΥ" - ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ

ta kermata tou nonouΧαρακτηριστικό έθιμο της βάπτισης που αναβιώνει ως και σήμερα στο χωριό Καλομοίρα Τρικάλων είναι τα κέρματα που πετάει έξω από την εκκλησία ο νονός.