"ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ"

Το πρωί γίνεται η πρώτη Ανάσταση στην Παναγία των Ξένων. Το ξεχωριστό στην συγκεκριμένη λειτουργία είναι η αναπαράσταση του σεισμού. Χτυπούν τα στασίδια και κουνάνε ολόκληρο το τέμπλο.

http://www.corfueaster.gr

"ΒΑΡΚΑΡΟΛΑ"

varkarola1 kerkyraΗ «Βαρκαρόλα», ένα έθιμο σαν παραμύθι, αναβιώνει σε πολλές ακτές της Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα διάσημο φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα κάθε καλοκαίρι. Το έθιμο αγγίζει δύο πτυχές της παράδοσης, τη θρησκευτική παράδοση της Χριστιανοσύνης και την ιστορική μυθολογία του Ομήρου...

"ΛΑΜΠΑΤΙΝΕΣ" - ΜΠΕΝΙΤΣΕΣ

Τις 22 Ιουνίου την ημέρα του Άη Γιάννη ο Σύλλογος Γυναικών Μπενιτσών έχει αναλάβει να αναβιώσει και να δώσει αίγλη και επισημότητα στη γιορτή με τις Λαμπατίνες.Οι Λαμπατίνες είναι οι φωτιές του Άη Γιάννη όπως τις λέμε εδώ στα Επτάνησα.

"ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΜΩΝΙΚΟ" - ΚΕΡΚΥΡΑ

xeimoniko kerkyra

Η λιτάνευση του σκηνόματος της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας τελείται την Κυριακή της Ορθοδοξίας από τον Μητροπολιτικό Ναό Κέρκυρας.

Η λιτάνεια καθιερώθηκε το 1985 από τον Μητροπολίτη Τιμόθεο, ως ανάμνηση της αναστήλωσης των Εικόνων από την Αγ. Θεοδώρα.

"ΛΙΤΑΝΕΙΕΣ"

litaniesΗ βαθιά θρησκευτικότητα που διακατέχει τον Κερκυραίο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση των παραδόσεων και εθίμων που αφορούν τη θρησκευτική λατρεία. Από τον καιρό ακόμη της πρώιμης Ενετοκρατίας οι θρησκευτικές τελετές και των δύο δογμάτων στην Κέρκυρα είχαν Βενετική επιβλητικότητα και Βυζαντινή κατάνυξη.

Οι λιτανείες του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος και της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας ,όπου οι πιστοί συμμετέχουν με θρησκευτική ευλάβεια, μαρτυρούν την αδιάρρηκτη σχέση των Κερκυραϊκών παραδόσεων με το μακρινό παρελθόν.

"ΜΑΣΤΕΛΑ"

mastela Στην γειτονιά της Πίνιας λίγα μέτρα μακριά από το Λιστόν έχει στηθεί ένα μεγάλο ανοιχτό βαρέλι, η Μαστέλα. Οι περαστικοί πετούν νομίσματα μέσα κάνοντας ευχές. Με το άκουσμα της Πρώτη Ανάστασης κάποιος τρέχει να βουτήξει μέσα.

http://www.corfueaster.gr

"ΜΠΟΜΠΟΛΟΙ" - ΒΑΡΥΠΑΤΑΔΕΣ

boboloi varypatadesΣτον παραδοσιακό οικισμό Βαρυπατάδων Κέρκυρας, την Μεγάλη Παρασκευή κατά την περιφορά του επιταφείου, αναβιώνει το μοναδικό έθιμο "μπομόλοι". Οι μπομπόλοι είναι τα εγκαταλελειμένα όστρακα (κελύφη) των σαλιγκαριών που τα παιδιά του χωριού συλλέγουν καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Την Μ.Παρασκευή τα πλένουν, γεμίζουν το κενό τους με λάδι, φτιάχνουν φιτίλι από βαμβάκι και τα τοποθετούν έτοιμα πλέον κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει το βράδυ ο επιτάφειος. Το βράδυ, λίγο πριν ξεκινήσει η περιφορά, ανάβουν τα φιτίλια και το θέαμα με τα αναμένα καντηλάκια "μπομπόλους" είναι μοναδικό. Τα τελευταία χρόνια το πρωτότυπο αυτό έθιμο έχει γίνει γνωστό από στόμα σε στόμα και όλο πιο πολύς κόσμος, τόσο ντόπιος όσο και από άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, επισκέπτεται τον παραδοσιακό οικισμό Βαρυπατάδων Κέρκυρας, για να θαυμάσει αυτό το έθιμο.

"ΜΠΟΤΗΔΕΣ-ΡΙΨΗ ΚΑΝΑΤΙΩΝ"

botidesΗ Κέρκυρα φημίζεται για τη λαμπρότητα και τα ιδιαίτερα έθιμα που γιορτάζει το Πάσχα. Η περιφορά των Επιταφίων με τις μπάντες να τους συνοδεύουν, με πιο γραφικό εκείνον του Αγίου Γεωργίου, της εκκλησίας μέσα στο Παλιό Φρούριο, είναι μια κατανυκτική εμπειρία. Η επίσημη περιφορά με όλες τις φιλαρμονικές μαζί γίνεται από τη Μητρόπολη...

"Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ"

Ο γάμος του Καρναβαλιού είναι ένα ακόμα έθιμο που αναβιώνει στα κερκυραϊκά χωριά Κλιματιά, Χλωμό, Μαραθιά, Κριτικά και Λαννάδες, ακόμα και στις μέρες μας. Πρόκειται για ένα γάμο που λαμβάνει χώρα κάθε τελευταία Κυριακή των αποκριών και παίρνουν μέρος ένας γαμπρός και μία νύφη οι οποίοι είναι άντρες που υποτίθεται ότι κινδυνεύουν από ένα δαιμόνιο.

"Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ" - ΝΥΜΦΕΣ

xoro gynaikon nymfes kerkyrasΟ χορος των γυναικων ειναι ενα εθιμο αποκριας που γινεται στις νυμφες της κερκυρας καθε τελευταια κυριακη της αποκριας,ειναι αντιστοιχος χορος με εκεινον των παπαδων που διεξαγεται την ιδια περιπου ωρα στην εκκλησια του χωριου.

"ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ" - ΑΡΓΥΡΑΔΕΣ

Γίνεται στο χωριό Αργυράδες, οι βλάχοι είναι οι άρχοντες της Αποκριάς, είναι μόνο δύο και χορεύουν αντικριστά ο ένας στην κορυφή της πομπής και ο άλλος στο τέλος, ο χορός που κάνουν είναι ένας πανάρχαιος αρχαιοελληνικός τελετουργικός χορός.
Κρατούν στα χέρια μάτσα με τα πρώτα λουλούδια της άνοιξης και από ότι φαίνεται μάλλον έχουν σαν αποστολή να αναγκάσουν όλους τους παρευρισκόμενους να μυρίσουν τα λουλούδια.

"ΟΙ ΤΑΜΕΝΟΙ"

tamenoiΤην Κυριακή της «Λαμπριάς» (δηλαδή του Πάσχα) η Κέρκυρα ξυπνάει ξανά από νωρίς. Από τις 7πμ ξεκινάνε οι Περιφορές των Αναστάσεων στην πόλη, με κορύφωση το έθιμο, πλέον, των «Ταμένων». Οι «Ταμένοι», πιστοί στο ραντεβού τους κάθε χρόνο τέτοια μέρα, μαζεύονται από νωρίς το πρωί στο Λιστόν για να παρακολουθήσουν τις περιφορές των Αναστάσεων των Ενοριών της πόλης. Είναι όλοι αυτοί που βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους και έρχονται στην Κέρκυρα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, έχοντας κάνει ένα ολονύκτιο ταξίδι – Τάμα στον Άγιο! Οι Φιλαρμονικές για να τους τιμήσουν παιανίζουν μπροστά τους στο Λιστόν μετά την περιφορά της Ανάστασης του Αγίου Σπυρίδωνα.

"ΠΕΤΕΓΟΛΕΤΣΑ"

petegoletsaΤην τελευταία Πέμπτη της Αποκριάς εδώ και αρκετά χρόνια έχει αναβιώσει ένα πολύ παλιό έθιμο,αναπόσπαστο κομμάτι του Κερκυραϊκού καρναβαλιού, που κρατούσε από τα χρόνια της Ενετοκρατίας, τα λεγόμενα Πετεγολέτσα...

"ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΤΣΙ ΣΤΙΑΣ" - ΑΦΙΩΝΑΣ

Κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου τη παραμονή του Αγίου Ιωάννη γιορτάζουμε «τον Αϊ – Γιάννη το λαμπατάρη». Είναι ένα έθιμο του οποίου οι ρίζες χάνονται στο βάθος του χρόνου και συμβολίζει το τέλος της αλωνιστικής περιόδου. Το βράδυ ανάβουμε τρεις μεγάλες φωτιές χρησιμοποιώντας άχυρα από το θέρισμα που μόλις τελείωσε και τα στεφάνια που πλέχτηκαν την πρωτομαγιά. Στη συνέχεια, όλοι οι κάτοικοι περνάνε από πάνω τους προκειμένου να έχουν τύχη και ευημερία στη ζωή τους. Την επόμενη μέρα το πρωί πραγματοποιείται πανηγυρική δοξολογία στην εκκλησία του χωριού και το βράδυ ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι.

"ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ"

Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς στα χωριά Επίσκεψη, Κληματιά και Νυμφές της περιοχής Ορους της βόρειας Κέρκυρας συναντάτε το μοναδικό έθιμο του «χορού των παπάδων». Μετά το τέλος του εσπερινού ο παπάς βγαίνει στο προαυλίου χώρο της εκκλησίας και ξεκινά τον χορό..