"ΑΡΧΙΧΡΟΝΙΑ"

Στη ΡΟΔΟ, τη μέρα αυτή κρεμούν στο μεσιά – το μεσαίο χοντρό δοκάρι, που βαστάζει τη στέγη – τη δική τους «Αρχιχρονιά»: ένα άσπρο σακουλάκι γεμάτο στάχυα και σιτάρι. Γύρω απ’ αυτό δένουν μια αρμαθιά καρύδια, ένα κρεμμύδι, ένα σκόρδο, ένα κεχρί, καρπό βαμβακιού κι ένα τσαμπί σταφύλι. Αν δεν κάνουν την «Αρχιχρονιά», δεν αρχίζουν καμιά αγροτική εργασία. Την «Αρχιχρονιά» αυτή την ξεκρεμούν από το μεσιά την Πρωτοχρονιά το πρωί. Τα καρύδια και το τσαμπί που γίνεται σταφίδα το τρώνε, ενώ το σιτάρι, το σκόρδο και το κρεμμύδι τα φυλάγουν για να τα ρίξουν μέσα στο σπόρο, όταν θα αρχίσουν τη σπορά. Το θεωρούν καλό ν’ ανακατευτούν με το σπόρο οι καρποί της «Αρχιχρονιάς».

"ΑΦΑΛΑ" - ΙΣΤΡΙΟΣ

afala istrios rodouΛαμπρή Δευτέρα, νωρίς το πρωί πραγματοποιείται το έθιμο της "Αφάλας" το οποίο ακολουθείται εδώ και πολλά πολλά χρόνια, σύμφωνα με το έθιμο ουσιαστικά πραγματοποιείται ένα είδος πληστηριασμού (με δροσερές συνέπειες για κάποιους) ώστε να μαζεύτούν χρηματα τα οποία διατίθενται για να αγορασθούν ποτά και σουβλάκια ώστε να διανεμηθουν την ημέρα της Πρωτομαγιάς απο τον σύλλογο. Αμέσως μετα τις Αφαλες ακολουθεί νησιώτικο και λαϊκο γλέντι στο προαύλιο χωρο της εκκλησίας.

"ΒΟΥΡΝΕΣ" - ΑΓΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Ισιδώρου γίνεται κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα το μοναδικό έθιμο σε όλη την Ελλάδα με την ονομασία «ΒΟΥΡΝΕΣ». Το έθιμο αυτό αρχινά από το Μεγάλο Σάββατο και τελειώνει την Λαμπρή Δευτέρα. Συμμετέχουν σ' αυτό όλοι οι λεύτεροι του Αγίου Ισιδώρου οι οποίοι πρέπει τις μέρες αυτές να τηρήσουν ορισμένους κανόνες του εθίμου...

"ΜΠΟΥΛΟΥΣΤΡΙΝΑ"

Την Πρωτοχρονιά ένα από τα έθιμα τα οποία και σήμερα διατηρείται είναι το έθιμο της «μπουλουστρίνας». Τα μικρά παιδιά την πρώτη ημέρα του χρόνου επισκέπτονται τους συγγενείς και παίρνουν από αυτούς χρηματικό ποσό εν είδει δώρου το οποίο ονομάζεται μπουλουστρίνα.

"ΣΦΑΞΙΜΟ ΤΟΥ ΧΟΙΡΟΥ" - ΑΤΑΒΥΡΟΣ

Το σφάξιμο του χοίρου τα Χριστούγεννα που γίνεται από παρέες (6-8 άτομα ). Όλοι μαζί σφάζουν και γδέρνουν τα ζώα και ότι δεν καταναλώνεται γίνεται παστό ή λουκάνικα.

"ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ"

toy lazarou rodos ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ Πάνω από 100 χρόνια κρατά αυτό το έθιμο. Μόλις τα παιδιά τελειώσουν από τα "Κάλαντα του Λαζάρου" επιστρέφουν στην εκκλησία και στη συνέχεια επισκέπτονται το κοιμητήριο του χωριού. Τραγουδούν και ρίχνουν τα στεφάνια και τα λουλούδια στο οστεοφυλάκιο. Καλό Πάσχα σε όλους!!!