"ΒΥΖΑΝΤΙ"

byzanti karpathosΣτην Κάρπαθο υπάρχει το πατροπαράδοτο έθιμο το "βυζάντι" σύμφωνα με το οποίο αντί για σουβλιστό αρνί, οι ντόπιοι ετοιμάζουν γεμιστό αρνί με ρύζι, πλιγούρι και εντόσθια.

Η προετοιμασία του γίνεται το μεγάλο Σάββατο. Στη συνέχεια, τοποθετείται στον παραδοσιακό Καρπάθιο φούρνο, ο οποίος σφραγίζεται με λάσπη και πηλό και ανήμερα του Πάσχα τον ανοίγουν και γιορτάζουν την ημέρα αυτή με Καρπάθιο κρασί και παραδοσιακούς χορούς.

"ΚΑΝΑΚΑΡΙΑ" - ΟΛΥΜΠΟΣ

Στη Όλυμπο της Καρπάθου καθιερώθηκε ένα έθιμο που συγκέντρωσε πολλές περιουσίες σε λίγους ανθρώπους που ονομάζεται "κανακαριά". Σύμφωνα με αυτό το έθιμο-νόμο τα πρωτότοκα παιδιά αποκτούν το σύνολο της περιουσίας των γονιών τους, χωρίς να αφήνουν τίποτα για τα υπόλοιπα παιδιά. Ο πρωτότοκος γιος έπαιρνε όλη τη περιουσία του πατέρα του, και η πρωτότοκη κόρη όλη τη περιουσία της μητέρας της.

"ΚΑΤΩ ΧΟΡΟΣ" - ΟΛΥΜΠΟΣ

kato xoros karpathos

Η Όλυμπος, ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά των Δωδεκανήσων, είναι γνωστή για την αγάπη και την προσήλωση των κατοίκων της στην παράδοση. Οι λειτουργίες του Δεκαπενταύγουστου στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το πένθος, που χαρακτηρίζει αυτή τη γιορτή του χριστιανισμού και το ίδιο στοιχείο διατηρείται και στις εκδηλώσεις της ημέρας.

"ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΗΘΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ"

dikastirio karpathosΣτην Κάρπαθο,την Καθαρά Δευτέρα, λειτουργεί το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων. Κάποιοι κάνουν άσχημες χειρονομίες σε κάποιους άλλους και συλλαμβάνονται από τους Τζαφιέδες (χωροφύλακες) για να οδηγηθούν στο Δικαστήριο, που το αποτελούν οι σεβάσμιοι του νησιού. Τα αυτοσχέδια αστεία και τα γέλια ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

"ΛΑΜΠΡΗ ΤΡΙΤΗ" - ΟΛΥΜΠΟΣ

Η ημέρα που κορυφώνονται οι γιορταστικές εκδηλώσεις στην Ολυμπο προτού το χωριό επιστρέψει στην καθημερινότητά του είναι η Τρίτη μετά το Πάσχα. Την ημέρα αυτή οι Ολυμπίτες την αποκαλούν "Λαμπρή Τρίτη". Το πρωί της "Λαμπρής Τρίτης" θα γίνει η λιτανεία των εικόνων γύρω από το χωριό. Οι άντρες της Ολύμπου θα κρατήσουν διαδοχικά σε όλη τη διαδρομή (περίπου 4 χλμ) τις εικόνες σχηματίζοντας...

"ΟΙ ΓΙΛΛΕΣ" - ΑΠΕΡΙ

gilles aperi

Γίνεται την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο χωριό Απέρι και είναι αφιερωμένες στα παιδιά που γεννήθηκαν και σ' όσους παντρεύτηκαν τον προηγούμενο χρόνο. Την μέρα αυτή φτιάχνεται η γύλλα. Ένα ψωμί μεγάλο στολισμένο με καρύδια και αμύγδαλα.

Το έθιμο των γιλλών είναι η τελευταία εορταστική εκδήλωση πριν

"ΠΙΠΕΡΙ" - ΟΘΟΣ

Καθαρή Δευτέρα.
Λαϊκό Δικαστήριο στο Όθος με μεγάλο γλέντι, προσφορά φαγητού και κρασιού.

"ΤΩΝ ΕΦΤΑ"

Το έθιμο των εφτά ημερών απο την γέννηση του παιδιού
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην εορτή των Αμφιδρομίων της Αρχαίας Αθήνας. Μοίρες ξετοίνουν το νεογέννητο ενώ σερβίρεται η αλευρά - ενα είδος γλυκού με ζύμι, βούτυρο και μέλι.