ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΒΕΡΓΟΥ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ

vergou01

H κάτοψη των αρχοντικών εμφανίζει τον τελευταίο αρχιτεκτονικό τύπο των παραδοσιακών κτισμάτων της Καστοριάς. Έχουν σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού μέσα σε τετράγωνο. Τα σαχνισιά τους χρησιμοποιούνται συγκρατημένα μόνο στη νότια και βόρεια πλευρά τους αντίστοιχα, εκεί που ο χώρος είναι ελεύθερος. Οι μετωπικές όψεις των αρχοντικών μεταξύ τους είναι κάθετες, όπως κάθετες είναι και οι ανατολικές, οι οποίες καλύπτουν την υψομετρική διαφορά στο πρανές, που είναι κτισμένα και δίνουν ένα φρουριακό χαρακτήρα.

Εξωτερικά, η απλότητα των όψεων διακόπτεται στην ανατολική πλευρά από κατακόρυφες εσοχές στις κεραίες των εγγεγραμμένων σταυρών του κάθε κτίσματος. Το αρχοντικό Α. Βεργού έχει την είσοδό του στη νότια πλευρά, όπου σχηματίζεται και μια μακρόστενη αυλή, ενώ το άλλο έχει την είσοδό του στη βόρεια πλευρά.

Η λειτουργία των χώρων που εξυπηρετούσαν διάφορες ανάγκες της καθημερινής ζωής του προηγούμενου αιώνα, φαίνεται ότι οργανώθηκε με αρκετά καλό τρόπο. Εξετάζοντας κατά σειρά τους χώρους των δύο αρχοντικών, τα υπόγεια και τα ισόγεια προσαρμόζονται στο έντονα επικλινές έδαφος και γίνονται ωφέλιμα προς την ανατολική πλευρά. Χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι.

 

Οι πρώτοι όροφοι προορίζονταν ως χώροι κατοικίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Γι' αυτό άλλωστε οι τοίχοι των ορόφων αυτών είναι λιθόκτιστοι και αρκετού πάχους. Έχουν από τέσσερις μεγάλους οντάδες στις γωνίες και ένα κεντρικό χώρο στο σχήμα του σταυρού. Ανάλογα με τη λειτουργία του κάθε δωματίου, είναι και κατάλληλα διακοσμημένα.

 

Οι δεύτεροι όροφοι προορίζονταν για θερινή κατοικία, γι' αυτό η κατασκευή τους είναι ελαφρή (τσατμάδες) και η τοιχοποιία τους λεπτή. Στους ορόφους αυτούς τα ανοίγματα είναι περισσότερα και η διακόσμηση πιο έντονη (ξυλόγλυπτα ταβάνια).