ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΖΩΤΖΑ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ

tzotzaΤο αρχοντικό Τζώτζα βρίσκεται στη συνοικία Απόζαρι, στη βόρεια πλευρά της πόλης.

Η κάτοψη του κτιρίου εμφανίζει την τελευταία εξέλιξη από τους τρεις διαφορετικούς τύπους αρχοντικών, που οικοδομήθηκαν στην Καστοριά από τον 17ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Έχει σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού μέσα σε τετράγωνο. Το σχήμα αυτό του εγεγραμμένου σταυρού διαγράφεται καθαρά σ' όλους τους ορόφους και είναι η πρώτη έκδοση από μια ομάδα αρχοντικών (Παπατέρπου, Βεργουλέικα, Δεληδόνα, Μητούση).

Δεν έχει ξεπεταχτά (σαχνισιά), χαρακτηριστικά αναγνωρίσιμα στοιχεία των αρχοντικών του 18ου αιώνα. Υπάρχουν πολλά ανοίγματα στον πρώτο και δεύτερο όροφο με αποτέλεσμα το κτίσμα να εξασφαλίζει άπλετο φως. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο η βορεινή πλευρά έχει συνολικά 22 παράθυρα, τα οποία είναι σιδερόφρακτα και κλείνουν εξωτερικά με ξύλινα κανάτια, τα οποία ανοίγουν με το κατακόρυφο σύστημα.

Τα κιγκλιδώματα των παραθύρων του πρώτου ορόφου προεξέχουν τόσο, ώστε να μπορεί κανείς να βλέπει ποιός πλησιάζει στην είσοδο.

Οι εξώπορτες, οι σκάλες, τα πατώματα, τα ταβάνια, η στέγη, τα πατάρια είναι κατασκευασμένα από ξύλο πεύκου ή καστανιάς.

Εξωτερικά, η απλότητα των όψεων διακόπτεται στη νότια πλευρά από μια κατακόρυφη εσοχή στην κεραία του εγγεγραμμένου σταυρού, ενώ στη βόρεια πλευρά, περίπου στο κέντρο της πρόσοψης και πάνω από την είσοδο, γίνεται προεξοχή, η οποία συγκρατείται από δύο ξύλινες κολώνες που πατούν στο πλατύσκαλο της εισόδου.

Γενικά, το κτίριο είναι τοποθετημένο έτσι στο χώρο, ούτως ώστε να εξασφαλίζει την αρμονία με τα διπλανά κτίρια στο εν σειρά σύστημα δόμησης στο τμήμα αυτό της πόλης.