ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΚΟΥΤΑΡΗ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ

skoutari01Βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης, επί της παραλιακής οδού Ορεστιάδος. Το αρχοντικό αυτό ανήκε στην οικογένεια Σκουτάρη και κτίσθηκε γύρω στα 1770.

Η διάταξη των χώρων του έχει σχήμα Π. Τα ανοίγματά του είναι στενά και επιμήκη στο ισόγειο, ενώ τα τοξωτά παράθυρα του ορόφου είναι επίσης σχετικά μικρά και φράσσονται με σιδερένια κιγκλιδώματα...

Διαφορετική μορφή έχουν τα παράθυρα του δευτέρου ορόφου, τα οποία είναι μεγάλα και χαρίζουν άπλετο φως.

Η είσοδος βρίσκετια στη νότια πλευρά μεταξύ των δύο κατωγείων, όπου αφήνεται και ένας χώρος ελεύθερος που καταλήγει στην ξύλινη σκάλα, μέσω της οποίας οδηγούμαστε στην εσωτερική στοά, η οποία υποβαστάζεται από ξύλινους κίονες. Η στοά αυτή προσφέρει δυνατότητα επικοινωνίας με τα χειμερινά δωμάτια του πρώτου ορόφου και ξεδιπλώνει μια άλλη αντίληψη για τον τρόπο επικοινωνίας εντός του κτίσματος.

Στην άκρη της στοάς, υπάρχει ένα υπερυψωμένο κιόσκι, το οποίο ήταν χώρος παραμονής των γυναικών για τις χειμερινές εργασίες.
Στον δεύτερο όροφο δεσπόζει ο δοξάτος, ο οποίος εξασφαλίζει την όμορφη θέα προς τη λίμνη, ενώ παράλληλα φανερώνει τις διαθέσεις της αστικής οικογένειας της Καστοριάς για τους χώρους υποδοχής και διασκέδασης.