ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΟΥ

aggeliki giannakidouΤόπος Καταγωγής: ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ

Τόπος Γεννήσεως: ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Έτος Γεννήσεως: 1947

Απόφοιτος Παιδαγωγικής Ακαδημίας/ Ιδιωτική Υπάλληλος/ Διοργάνωση (Λαογραφικών) Εκθέσεων

 

Ο προπάππος της βιογραφούμενης Ηλίας ήταν από την Αν. Ρωμυλία. Σε νεαρή ηλικία ήρθε στην Χαλκιδική, όπου ασχολήθηκε με τη γεωργία και δημιούργησε με την εργατικότητά και την αξιοσύνη του μεγάλη περιουσία. Απέκτησε τρία παιδιά: τον Γεώργιο και δυο κόρες.


Ο παππούς Γεώργιος ζούσε πάντα στη σκιά της έντονης προσωπικότητας του πατέρα του. Συμμετείχε στους Μακεδονικούς Αγώνες και ασχολήθηκε με τη γεωργία και το εμπόριο. Παντρεύτηκε τη γιαγιά Χριστοδουλία και απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Ηλία, τον Μάκη, τον Αστέριο, τη Μαρούδα, την Παρασκευή και τη Θωμαή.

Ο παππούς Βασίλειος (από τη μητέρα) διακρίνονταν από βαθιά πίστη στο Θεό και μέχρι τα 18 του χρόνια βρισκόταν στο Άγιο Όρος, όπου επιθυμούσε να παραμείνει ως καλόγερος. Εν αντιθέσει, η γιαγιά διέθετε πιο πρακτική σκέψη, καθώς είχε μείνει ορφανή από πατέρα σε νεαρή ηλικία. Μαζί απέκτησαν έξι παιδιά: την Άννα, την Παγώνα, τη Θεοφίλη, την Πασχαλιά, τη Μαρία και τον Γεώργιο και ζούσαν από την ενασχόλησή τους με τη γη. Η γιαγιά Μαρία είναι σήμερα 100 χρονών.

  Ο πατέρας της βιογραφούμενης, Αστέριος Ηλίας γεννήθηκε το 1915. Παντρεύτηκε τη Μαρία Τσαπαδά (1918), του Βασιλείου και της Αγγελικής, από τη Χαλκιδική και από τον γάμο τους απέκτησαν δυο κόρες: τη Χριστοδουλία το 1942 και την Αγγελική το 1947. Λίγους μήνες μετά τη γέννηση και του δεύτερου παιδιού του και σε ηλικία μόλις 33 ετών, ο πατέρας σκοτώνεται στη Μ. Παναγία κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο, με αποτέλεσμα να ξεκληριστεί ολόκληρη η οικογένεια. Για τη μητέρα οι συνθήκες ήταν τρομερά δύσκολες, καθώς ήταν μόλις 27 χρονών και θα έπρεπε να τα βγάλει πέρα με δυο παιδιά σε περίοδο αναταραχών. Έτσι, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το χωριό. Το όνειρό της ήταν μπορέσει να παράσχει μια καλή μόρφωση στα παιδιά της και με πολύ κόπο και επιμονή τα κατάφερε. Η Χριστοδουλία έγινε γιατρός νευρολόγος ψυχίατρος και η βιογραφούμενη δασκάλα.

Η βιογραφούμενη γεννήθηκε το 1947 στον Αγ. Νικόλαο Χαλκιδικής. Τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδημία, έπειτα από την έντονη παρότρυνση της μητέρας και το 1968, παντρεύτηκε τον Πολυχρόνη Γιαννακίδη του Θεοδοσίου και της Ελένης. H οικογένεια του συζύγου της προερχόταν από το χωριό Ζουγκίπρι Θράκης, από το οποίο αναγκάστηκαν να φύγουν διωκόμενοι το 1920, με αποτέλεσμα να εγκατασταθούν τελικά στο χωριό Πετράδες. Μαζί τους είχαν έρθει ο παππούς Χρήστος και η γιαγιά Βάγια. Γενικά ασχολούνταν με τη γεωργία, στον καινούριο τόπο όμως άρχισαν να εργάζονται σε ένα υποτυπώδες ορυχείο. Η οικογένεια του Χρήστου Γιαννακίδη αποτελούνταν από τη Μαρία, τη Λαμπρινή, τη Σοφία, τη Χρυσούλα, τη Βασιλική, τον Πασχάλη, τον Δημήτριο, τον Γιώργο και τον Θεοδόση. Ζούσαν όλοι μαζί, ακόμα και όταν παντρεύονται τα αγόρια, και λειτουργούν οικονομικά ως κοινόβιο σε μια μητριαρχική οικογένεια, η οποία θα διαχωριστεί έπειτα από 18-20 χρόνια.

Οι γονείς του Πολυχρόνη Γιαννακίδη (συζύγου της βιογραφούμενης) απέκτησαν εκτός από τον ίδιο, ακόμη δυο παιδιά: τη Βάγια και τον Χρήστο. Ο Πολυχρόνης αποφοίτησε από το Α.Π.Θ. το 1967 και στη συνέχεια υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στον Έβρο, στο Σουφλί. Εκεί θα εγκατασταθεί οριστικά με την οικογένειά του και θα αποκτήσει δυο γιους: τον Θεοδόσιο (20/6/1969) και τον Ορφέα Αστέριο (2/9/76). Σ’ αυτό το μέρος η βιογραφούμενη δραστηριοποιήθηκε στο τεχνικό γραφείο του συζύγου της, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την λαογραφία.

Το 2002 ίδρυσε το «Εθνολογικό Μουσείο Θράκης» στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο στεγάζεται σε ένα πέτρινο του 1899. Το ΕΜΘ είναι ένα ζωντανό κύτταρο μέσα από μια πολιτική υπέρ του κοινωνικού συνόλου που παράγει πολιτισμό ερμηνεύοντας το παρελθόν με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Ο στόχος του ΕΜΘ είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το θέμα της πολιτισμικής κληρονομιάς και την αξία της ένταξής της στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτισμική ζωή. Βασικοί άξονες των δράσεων του Μουσείου πέρα από τη συλλογή, έρευνα και προώθηση του πολιτισμού της Θράκης είναι οι εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες που παράγουν πολιτισμό, αισθητική απόλαυση και γνώση συνδέοντας τον υλικό πολιτισμό του παρελθόντος με το σήμερα, μεταμορφώνοντας έναν αδιάφορο χώρο σε τόπο αγαπημένης επίσκεψης και όχι μόνο για τους ειδικούς.

http://www.ellinismos.gr

Φιλικές ιστοσελίδες : Μεταχειρισμένα Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων                      

                                 Κεντρο Αισθητικης Θεσσαλονικη
                                   
                                 Ανδρικά κολιέ - κοσμήματα